tiistai 24. marraskuuta 2020

Oma bullet journalini

 Kirjoittelin aiemmin siitä, mikä on bullet journal ja mihin sitä voi käyttää. Tässä tekstissä kerron vähän omaa tarinaani bujoilun aloittamisesta, esittelen omaa bujoani ja kerron omasta mielestäni parhaat puolet bujoilussa.

 En ole ikinä oppinut kunnolla käyttämään tietokoneen tai kännykän kalenteria, mutta minulla on yläasteelta lähtien ollut aina jonkinlainen fyysinen kalenteri käytössä. Lukion viimeisenä vuonna otin kuitenkin kalenterin lisäksi käyttöön myös erillisen vihon sekalaisten asioiden kirjaamiseen, ja käytin sitä osittain muistikirjana ja osittain kalenterina. Merkitsin esimerkiksi vihkoon, mitä kokeita, projekteja, palautuksia ja tapahtumia on milloinkin tulossa. Lisäksi tein vihkoon tekemislistoja, varsinkin jos oli paljon muistettavaa ja tekemistä. Lukulomalla ennen yo-kirjoituksia ja pääsykokeisiin valmistautuessa koin todella hyödyllisenä, kun sain sitä kautta tehtyä itselleni lukuaikataulua ja viikon tekemislistaa.

Jossain vaiheessa muistivihko kuitenkin jäi ja pidin pelkkää tavallista taskukalenteria, mutta sen lisäksi minulla oli kasapäin irrallisia paperilappusia, joissa oli päivän tekemislistoja ja muita muistettavia asioita. Lopulta päätin, että bujoilu voisi olla minulle sopiva tapa pitää kalenteria ja kirjaa eri asioista, niin pääsen ehkä vähitellen eroon pöydälläni pyörivistä lippulappusista. Tämä oli vuoden 2017 lopulla, ja katsoin että vuodenvaihde on sopiva paikka aloittaa bujon pitäminen ja ehdin jo etukäteen suunnitella bujoni rakennetta (ja parit sivut tuli revittyä poiskin, kun hain alun vuosikatsaukselle sopivaa muotoa).

Aloitin ensimmäisen bujoni vuoden 2018 alussa, ja käytin siihen ihan tavallista ruutuvihkoa. Toki se oli vuoden aikana niin ahkerassa käytössä ja kulki melkein aina mukana, että vuoden lopussa se oli jo aika räjähtäneen näköinen ja takakannen jouduin teippaamaan tyylikkäästi viimeiseen sivuun kiinni. Toiseksi bujoksi ostin vähän tyylikkäämmän pistevihkon, joka oli vähän paksumpi ja kannet tukevammat, ja se on ollut minulla vuoden 2019 ja kestää vuoden 2020 loppuun. Itselleni on ollut jotenkin selkeämpää käyttää yhtenä vuonna yhtä ja samaa bujoa, mutta monet vaihtavat bujoa kesken vuodenkin yhden tultua täyteen. Ensimmäinen bujoni oli 160-sivuinen (eikä tullut ihan täyteen), mutta nykyinen 200-sivuinen riittää näköjään minulla kaksikin vuotta.

Uusi bujo on palvellut hyvin, ja vanhassakin on etukansi vielä joten kuten kiinni!

Bujoni rakenteena on toiminut aika hyvin se, että alussa on sisällysluettelo, sitten yhdellä aukeamalla koko vuoden näkymä, johon olen merkinnyt mm. pyhäpäivät sekä muistettavat menot ja eräpäivät. Seuraavana on tuttujen syntymä- ja nimipäiviä, sekä vuoden tavoitteet. Lisään tavoitteisiin mukaan joitain väritettäviä symboleita tai tyhjiä ruutuja, joita voin täyttää tai värittää sitä mukaa kun etenen tavoitteissani. Sitten alkavat kuukausikatsaukset ja 'daily logit', joihin meneekin omasta bujostani isoin osa.

Bujoni sisällysluetteloa

Kuukauden ensimmäiselle sivulle teen kokonaiskatsauksen kuukauteen, ja siirrän siihen bujon alun vuosinäkymästä muistettavat asiat ja synttäripäivät. Lisäksi listaan kuukaudelle tavoitteet / tekemislistan. Ja tätä voi tietenkin täydentää kuukauden aikana. Jokaiselle päivälle on oma paikkansa ja merkitsen sinne etukäteen, mitä haluan saada päivän aikana tehtyä, ja myös jälkikäteen ikään kuin muistoksi, mitä kaikkea tuli tehtyä. Käytän yleensä joka kuukaudelle kuusi sivua ja viimeiselle sivulle teen pienen koonnin kuukauden kohokohdista tai isoimmista tapahtumista.

Joulukuun aloitussivu (ennen henkilökohtaisten juttujen kirjaamista!)

Monet laittavat listoja/kokoelmia ja päiväkohtaisia logeja bujoonsa sekaisin (ja sisällysluettelon avulla ne löytyvät kyllä näinkin), mutta itse olen kokenut selkeämmäksi pitää kokoelmat erillään. Aloitan niiden tekemisen bujon viimeisiltä sivuilta ja täytän niitä bujon lopusta kohti alkua, tai siis kunnes ne kohtaavat päivälogien kanssa. Toki jos on jokin tiettyyn ajankohtaan liittyvä lista, esim. lukuaikataulu tenttiin tai lista asioista, jotka pitää hoitaa ennen reissua, niin laitan listan viikkonäkymien lomaan. Habit trackereita käytin vanhassa bujossa viikkonäkymien yhteydessä, mutta nykyään taulukoina kuukauden yleisnäkymän ohessa.

Kaksi erilaista tapaa habit trackerien pitämiseen.

Bujoilu on mielestäni hyvä keino arjen hallintaan ja aikatauluttamiseen. Etu perinteiseen kalenteriin on mielestäni mahdollisuus suunnitella arkea laajemminkin kuin viikon jaksoissa sekä erilaisten listojen tekeminen. Lisäksi habit trackerit ja tavoitetaulukot ovat oman kokemuksen mukaan hyviä työkaluja tapojen muokkaamiseen sekä tavoitteiden seurantaan. On suorastaan hämmentävää, miten hyvin yksinkertainen ruudun värittäminen auttaa muuttamaan tapoja. Ja kun saa ruksittua asioita tekemislistalta, niin siitä tulee vaan tosi hyvä ja aikaansaava fiilis. Bujo toimii paitsi muistuttajana tulevista tapahtumista, sen avulla voi myös muistaa menneitä tapahtumia. ("Koskas mä oon viimeksi imuroinut?" "Mikäs se yksi hyvä ravintola olikaan, missä me käytiin sillon alkuvuodesta?") Bujoilu voi myös vaikuttaa mielialaan positiivisesti, kun sinne kerää kivoja muistoja tai esim. listaa asioita, joista on kiitollinen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti