perjantai 13. marraskuuta 2020

Kuinka asettaa hyviä tavoitteita?

 Käsittelin edellisessä postauksessa sitä, miksi uuden vuoden lupaukset niin usein epäonnistuvat. Tämän kautta päästiinkin jo vähän siihen, millaisilla tavoitteilla onnistuminen on todennäköisempää. Tässä postauksessa käyn näitä askelia vähän yksityiskohtaisemmin läpi esimerkkien kautta!

 Älä muuta liikaa kerralla

Kun innostus jonkun elämänmuutoksen tekemiseen tulee, haluaisi varmaan muuttaa kertaheitolla kaiken, jotta saisi nopeita tuloksia. Jos kuitenkin haluat muutoksista pysyviä, kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerralla. Toki joissain tilanteissa voi olla tarpeen tehdä isojakin muutoksia yhdellä kertaa, jotta vanhasta ja haitallisesta elämäntyylistä pääsee oikeasti eroon. Mutta useimmissa tilanteissa kannattaa aloittaa yhdestä asiasta, minkä haluaa muuttaa, ja asettaa tavoite sen ympärille. Tavoite voi olla vaikka velkojen maksaminen, napostelun lopettaminen tai liikuntaharrastuksen aloittaminen.

 Tee konkreettisia tavoitteita 

Huonosti määriteltyjä tavoitteita ("syön terveellisemmin", "liikun enemmän") on vaikea toteuttaa, seurata ja varsinkaan saavuttaa. Siksi tavoitteiden pitäisi olla konkreettisia ja pitää määritellä, mitä tarkoittaa terveellisemmin syömisellä tai enemmän liikkumisella. Jos tavoitteet saa vielä muutettua numeeriseen muotoon, ja liittää ne tiettyyn ajanjaksoon, niiden toteutumista on helpompi seurata. Liikkumiseen liittyvä tavoite voisi olla "lenkkeilen kuukauden aikana väh. x kilometriä", "käyn salilla x kertaa kuukaudessa", "liikun joka viikko vähintään x tuntia". Syömiseen liittyvät tavoitteet voivat olla hyvin yksilöllisiä sen suhteen, mitä tarkalleen ottaen haluaa muuttaa, mutta esimerkiksi: "syön kokonaan kasvisruokaa x päivänä viikossa", "syön hedelmiä tai vihanneksia joka aterialla", "syön karkkia vain yhtenä päivänä viikossa".

 Valitse tavoitteet, joihin pystyt aidosti vaikuttamaan

Tavoitteet on hyvä pitää pääsääntöisesti sellaisina, että ne ovat oman vaikutuspiirisi ulottuvilla. Muistan nuorena aikuisena miettineeni parinakin uuden vuoden aattona itsekseni, että "tämän vuoden aikana mä löydän mun unelmien miehen!" Ja kun tilanne ei ollut vuoden aikana muuttunut mihinkään, toistin saman "lupauksen" seuraavassa vuodenvaihteessa entistäkin päättäväisemmin. Luja tahto ja päättäväisyys ei kaikissa asioissa valitettavasti riitä, vaan joskus tarvitaan myös onnea ja muiden ihmisten myötävaikutusta. Myöhemmin otinkin tavoitteeksi esimerkiksi, että käyn treffeillä ainakin kerran kuussa. Tuohon olikin paljon helpompi itse vaikuttaa, ja tietenkin treffeillä käyminen nostaa seurustelukumppanin löytämisen todennäköisyyttä! Samalla idealla esimerkiksi "tänä vuonna saan julkaistua ensimmäisen kirjani" voi olla vaikea toteuttaa, mutta "lähetän kirjani ainakin x eri kustantajalle" on hedelmällisempi tavoite (ja parhaassa tapauksessa lopputulos on sama!).

 Aseta rima ensin matalalle

Monissa inspiroivissa lausahduksissa käsketään tähtäämään korkealle ja unelmoimaan suuria. "Aim for the stars and maybe you'll reach the sky!" Kaunis ajatus sinällään, mutta isoissa elämänmuutoksissa tällainen ajattelu voi olla haitallistakin. Muutos ei ole aina helppoa, ja jos odottaa saavuttavansa hetkessä haluamansa tulokset (esim. painonpudotuksessa), voi pettyä raskaasti. Siksi kannattaa asettaa rima ensin melko matalalle. On parempi unelmoida pieniä ja onnistua, kuin unelmoida suuria ja epäonnistua. Onnistumisen kokemuksilla on nimittäin valtava merkitys motivaation luomisessa ja ylläpitämisessä! Ja vaikka tavoite osoittautuisikin "liian helpoksi", aina voi haastaa itsensä ylittämään riman vielä korkeammalta kuin ajatteli. Itse ainakin saan valtavasti jotain lapsellista mielihyvää siitä, jos onnistuin päihittämään heittämällä itselle asettamani tavoitteet! :D

 Ole armollinen itsellesi

Kuten edellisessäkin kohdassa, tässä ideana on muistaa, ettei kaikki välttämättä suju kuin tanssi, ja välillä saattaa tulla niitä pieniä epäonnistumisia ja repsahduksia. Epäonnistumisiin varautuminen voi kuulostaa vähän lannistavalta, mutta tarkoituksena on estää se, että tavoitteen kanssa luovutettaisiin heti ensimmäisen takaiskun jälkeen. Mitä jos et flunssan takia pääsekään jonain viikkona lainkaan lenkille? Mitä jos sorrut polttamaan yhden tupakan lupaavasti alkaneen tupakkalakon jälkeen? On siis hyvä miettiä etukäteen, miten jatkat eteenpäin, jos tavoitteesi ei joka päivä tai joka viikko toteudukaan. Ja tärkeää on nimenomaan jatkaa eteenpäin, eikä luovuttaa kokonaan yhden huonon päivän takia. Takaiskun voi yrittää kompensoida vaikka seuraavalla viikolla, tai ihan vaan ammentaa takaiskusta päättäväisyyttä siihen, ettei uutta repsahdusta tulisi. Joissain tavoitteissa voi myös toimia, että seuraa asiaa mieluummin kuukausi-, vuosineljännes- tai vuositasolla kuin päivä- tai viikkotasolla, niin jää vähän pelivaraa esimerkiksi sairastumisille, kiireisille ajanjaksoille ja muille elämän järjestämille yllätyksille.

 Kirjaa tavoite ylös

Kirjoittamalla tavoitteen ylös teet siitä virallisemman ja vaikeamman unohtaa. Tavoitteen voi kirjata mihin tahansa muistikirjaan, kalenteriin, kännykkäsovellukseen tai ihan vaan paperilapulle. Varmista kuitenkin, että se pysyy tallessa ja on mielellään paikassa, josta näet sen säännöllisesti. Tavoitteen kirjaamisen lisäksi kannattaa seurata myös tavoitteen edistymistä, jotta motivoit itseäsi jatkamaan ja näet, oletko pysynyt tavoitteessasi tai aikataulussasi. Tässäkin auttaa, jos tavoite on konkreettisesti määritelty ja muutettavissa numeeriseen muotoon.

 Jaa tavoite läheistesi kanssa

Tavoitteessa onnistumisen todennäköisyyttä lisää myös, jos jaat tavoitteesi muiden kanssa. Tällöin tavoitteesta on vaikeampi lipsua sosiaalisen paineenkin takia. Ja joo, tämä voi tuntua pelottavalta. Itsellä ei tulisi mieleenkään julkistaa vuoden tavoitteitani facebookissa kaikille puolitutuille. Kuitenkin kertomalla omasta tavoitteestaan vaikka kumppanille, perheelle tai hyvälle kaverille, voi näiltä saada tukea, kannustusta ja muistutuksia tavoitteessa pysymiseen. Plus jos joku läheinen haluaa lähteä mukaan tavoitteeseen, niin tästä voi saada lisämotivaatiota ja pieni kilpailuhenkisyyskin voi toimia motivaattorina. Muista kuitenkin keskittyä kilpailemaan ensisijaisesti itsesi kanssa, koska toisten onnistumisten ei pitäisi olla sinulta pois!

Kirjoittelen myöhemmin lisää tuosta tavoitteiden seuraamisesta ja muuttamisesta visuaaliseen muotoon! Mutta toivottavasti tästä tekstistä sai jo joitain vinkkejä entistä parempien tavoitteiden asettamiseen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti