perjantai 6. marraskuuta 2020

Huonoja uuden vuoden lupauksia

 Onko kellään muulla sellainen olo, että tämä hullu vuosi 2020 saisi jo vähitellen loppua...?! Noh, vielä on tätäkin vuotta vajaa kaksi kuukautta jäljellä, mutta samalla vuodenvaihde jo häämöttää. Kun vuosi vaihtuu, monilla on tapana muistella päättynyttä vuotta ja suunnata katsetta vähitellen tulevaan. Yhtenä isona perinteenä onkin uuden vuoden lupausten tekeminen. Vuodenvaihde onkin ihan hyvä tilaisuus kääntää uusi lehti elämässään ja hakea elämälleen uutta suuntaa (vaikka vielä parempi ajankohta on heti tänään!). Mutta katsotaanpa vähän listaa yleisimmistä uuden vuoden lupauksista. Lähteenä käytin yhdysvaltalaista kyselytutkimusta viime vuodelta, mutta paljon samoja lupauksia pyöri myös suomalaisten uuden vuoden lupauksissa vuonna 2015.

Yleisimmät uuden vuoden lupaukset:
- liikkua enemmän (50 %)
- säästää rahaa (49 %)
- syödä terveellisemmin (43 %)
- pudottaa painoa (37 %)
- stressata vähemmän (34 %)
- nukkua enemmän (30 %)
- noudattaa budjettia (30 %)
(Lähde: YouGov)

Samat aiheet näyttävät pyörivän uuden vuoden lupauksissa vuosi toisensa jälkeen: terveellisemmät elämäntavat ja raha-asioiden parempi hallinta. Tuossa kyselyssä jopa 77 % vastaajista oli erittäin tai melko luottavaisia siihen, että he pitäisivät uuden vuoden lupauksistaan kiinni. Tämä siitä huolimatta, että vain 7 % sanoi pitäneensä kaikki edellisen uuden vuoden lupauksensa! Siis tavallaan tämä optimismi on vallan mahtavaa ja ihailtavaa. Mutta miksi uuden vuoden lupauksia on niin vaikea pitää?

Ensinnäkin, monet saattavat tehdä lupauksensa hetken mielijohteesta, ehkä juuri vuoden vaihtuessa pienessä hiprakassa (tai kaatokännissä). Jos lupausta ei kirjaa mihinkään ylös, tai sen toteuttamiseksi ei tee minkäänlaista suunnitelmaa, ei ole ihmekään, jos asia ei muutu mihinkään. Toisekseen yllä lueteltuja lupauksia yhdistää epämääräisyys. Mitä on "enemmän"? Mitä on "vähemmän"? Mitä tarkoittaa "terveellisemmin"? Jos lupaukset ovat näin epämääräisiä, niiden tavoittelu on hyvin vaikeaa, eikä voi kunnolla tietää, milloin lupauksen pitäminen on onnistunut. Lupaus on myös sanana aika ehdoton ja uhkaava, jolloin voi kokea epäonnistuneensa heti ensimmäisen takaiskun myötä, kun taas tavoite on sanana paljon armollisempi.

 Uuden vuoden lupauksissa yritetään myös usein muuttaa liikaa yhdellä kertaa. Ylläolevasta listastakin huomaa, että iso osa kyselyyn vastanneista on ilmoittanut tekevänsä useamman lupauksen, koska jo kolmen yleisimmän vastauksen yhteenlaskettu osuus on reilusti yli 100 prosenttia. Jos yritetään laittaa koko elämä kerralla uusiksi ruokavaliota, liikuntaharrastuksia ja rahankäyttöä myöten, niin ei ole ihme, että innostus kestää korkeintaan tammikuun ajan. Sen jälkeen kuntosalijäsenyys vähitellen unohtuu, jääkaappiin alkaa ilmestyä tuoreiden vihannesten sijaan taas makkaraa, ja rahankäyttökin alkaa lipsua, kun ei se budjetissa pysyminen ollutkaan niin helppoa ja tuli pari yllättävää menoerää. Ja kun yhdestä lupauksesta alkaa lipsua, on vaarana luovuttaa muidenkin lupausten suhteen. Sitten voikin jo helmikuussa päättää, että "ensi vuonna sitten uusi yritys...!"

Teen vielä erillisen postauksen tavoitteiden asettamisesta, mutta noin lyhykäisesti:

  1. Aseta lupausten sijaan tavoitteita.
  2. Älä yritä muuttaa liikaa kerralla.
  3. Määrittele tavoitteet konkreettisesti.
  4. Kirjoita tavoitteet ylös.
  5. Tee suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti