torstai 19. marraskuuta 2020

Bullet journalin käyttö eli bujoilu

 Ennen kuin perehdyn blogissani kunnolla tavoitteiden seuraamiseen ja visualisointiin, niin minun täytynee esitellä yksi tärkeä väline, jota itse käytän näissä apuna. Se on siis bullet journal eli tuttavallisemmin bujo.


 Siis mikä?? Itse törmäsin bullet journalin ideaan varmaan ekaa kertaa HS Nytin artikkelin myötä ja aloitin bujon pitämisen vuonna 2018. Enkä usko että luovun harrastuksesta vielä pitkään aikaan. Bullet journalissa yhdistyvät kalenteri, muistikirja ja päiväkirja. Bujoon on tarkoitus kirjata lyhyitä ja napakoita merkintöjä esimerkiksi muistettavista asioista ja päivän tehtävistä (bullet = luettelomerkki). Sieltä tehtävät voi merkitä suoritetuksi tai siirrettäväksi myöhempään, niin pysyy paremmin kartalla siitä, mitä pitää muistaa milloinkin hoitaa. Lisäksi päivän kohdalle voi merkitä erilaisia muistiinpanoja ja huomioita päivän tehtävistä. (Esim. itse merkitsen etukäteen, minä päivänä aion mennä lenkille, ja jälkikäteen merkitsen kuinka pitkän lenkin tein.)

Kuvitteellinen esimerkki (minua ahkeramman
henkilön) päiväkohtaisista merkinnöistä

 Entä miten bullet journal oikeastaan eroaa kalenterista? Bujossa on ideana, että siitä voi tehdä juuri itsensä näköisen ja omia tarpeitaan vastaavan. Bujossa on tarkoituksena olla päiväkohtaisten merkintöjen lisäksi omalle sivulleen 'future log', johon voi merkitä muistettavia asioita kuukausia eteenpäin. Lisäksi bujoon voi ympätä mukaan erilaisia listoja (esim. mitä pitää ottaa mukaan viikonloppureissulle, ideoita joululahjoiksi, lukemislistalla olevat kirjat...). Bullet journal kannattaa myös ehdottomasti sivunumeroida ja tehdä alkuun sisällysluettelo, jotta tietyt sivut ja listat on helpompi löytää. Kalenteria voi toki käyttää myös bujon tavoin, mutta kalentereissa on yleensä aika vähän tyhjiä sivuja omille muistiinpanoille ja listoille, ja kalenterin vuosikatsaukset ovat yleensä tosi ahtaita. On toki olemassa myös bullet journalin ja kalenterin välimaastossa olevia "valmiita bujoja". Ne sopivatkin sellaisille, jotka kokevat täysin tyhjästä muistikirjasta aloittamisen vaikeana. Mutta koska bujoa voi käyttää niin monilla eri tavoilla, yhden kirjantekijän suunnittelema asetelma ei tietenkään sovi kaikille.

 Alkuperäinen idea on, että tarvitset bullet journalin aloittamista varten vain vihkon ja kynän. Toki sitten on niitä, joiden bujot pursuavat värikkäitä otsikkoja, tarroja, piirroksia, glitteriä, washiteippiä ja ties mitä askarteluja. Jos lähtee youtubesta etsimään ideoita bullet journalin täyttämiseen, varmasti löytyy kasapäin ideoita ja inspiraatiota, mutta monille voi syntyä paineita siitä, että oman bujon pitäisi näyttää yhtä kauniilta kuin videoissa suurella vaivalla tehdyt malliesimerkit. Mutta ei tarvitse! Oma bujoni on jotain näiden kahden ääripään väliltä: iso osa bujosta on yhdellä ja samalla kuulakärkikynällä tehtyjä merkintöjä, mutta tykkään kyllä koristella otsikoita, välillä käytän tarroja elävöittämään sivuja ja on sitä tullut myös muutamat brush penit ja geelikynät ostettua bujoilun aloitettuani...

 Olen itse kokenut bullet journalin todella hyödylliseksi välineeksi tavoitteiden asettamisessa ja seuraamisessa sekä yleisessä motivoinnissa! Bujoon kannattaa lisätä erilaisia kokoelmia (collections) haluamistaan aiheista, ja bujoilun pystyy yhdistämään käytännössä mihin tahansa omaan harrastukseen, intohimoon tai tavoitteeseen. Arvatkaapa, mistä löytyvät omat tavoitteeni tälle ja parille viime vuodelle? Samoin kuin listat katsomistani elokuvista, lukemistani kirjoista, opintojen kurssivaatimuksista ja aikatauluista, tuloista ja menoista kuukausittain eriteltynä, sekä graafeja esimerkiksi kilometreistä jotka olen uinut, pyöräillyt tai juossut vuoden aikana. Mitä ikinä haluatkin listata, seurata tai ikuistaa, sille voi tehdä oman sivun. Esimerkiksi tenttiin lukemiseen voi saada lisämotivaatiota siten, että saa aina yhden kappaleen luettuaan värittää pylväästä, paljonko koealueesta on luettu!

 Toinen asia, mikä toimii bullet journalissa yleensä hyvin, on 'habit tracker' eli tapojen seurantataulukko. Tuo kannattaa yleensä laittaa johonkin viikkonäkymän tai kuukausinäkymän tuntumaan, ja päivittäin merkitä esim. vetämällä rastin tai värittämällä ruudun/symbolin, onko joku asia toteutunut päivän aikana vai ei. Tässä on taivas ja mielikuvitus rajana. Voit seurata bujoilun avulla mm. karkittomia päiviä, päivittäistä ulkoilua, 'no spend' -päiviä, opiskelupäiviä, hammaslangan käyttöä tai erilaisia liikuntahaasteita (syväkyykky, lankku, punnerrukset). Lisäksi värikoodeilla voi seurata esimerkiksi omaa mielialaa, ja numeroin voi merkitä esimerkiksi, montako tuntia nukkui yön aikana.

 Esittelen joku toinen kerta oman bujoni rakennetta, mutta tämä nyt lähinnä yleisenä johdatuksena bujoiluun. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat ja bujossa ideana on, että käytät sitä juuri siihen tarkoitukseen kuin itse koet hyödyllisimmäksi. Tavoitteiden seuraamisen lisäksi bujoilulla on tietenkin valtavasti potentiaalia myös arjen hallinnassa, aikatauluttamisessa ja priorisoinnissa! Kannustan siis kaikkia kokeilemaan bujoilua tai vaikka pelkkää habit trackeria osana tavallista kalenteria. Ja tosiaan, sinun ei tarvitse olla maailman taitavin piirtäjä etkä todellakaan tarvitse washiteippikokoelmaa aloittaaksesi bujoilua. Tärkeintä on, että bujo/kalenteri/muistikirja palvelee sinun tarkoituksiasi ja auttaa sinua pääsemään omiin tavoitteisiisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti