tiistai 8. joulukuuta 2020

Vinkkejä talouden kirjanpitoon

 Kirjoittelin aiemmin menojen ja tulojen seurannasta, mutta palaan vielä vähän käytännönläheisemmin siihen, miten olen itse tottunut pitämään kirjaa omasta taloudestani.

Jos rahan liikkeiden seuranta olisi pelkästään oman muistin varassa, niin kirjanpito jäisi varmaan aika vaillinaiseksi. Itsellä tärkein keino rahavirroista perillä pysymisestä ovat edelleen kuitit. Voi kyllä olla että tulevaisuudessa siirrytään entistä enemmän sähköisiin kuitteihin, mutta itse nyt ainakin vielä otan vastaan kaupassa tarjotut paperiset kuitit. Jossain ravintolassa olen törmännyt siihen, että kuitin olisi saanut sähköpostiin toimitettuna, mutta se meni jo turhan monimutkaiseksi, niin jätin välistä. Muutenkin jos joskus jää ravintolassa, kahvilassa tai myyntikojulla kuitti saamatta tai ottamatta, niin muistan kyllä suhteellisen hyvin tällaiset summat. Ja jos en, ne voi tietenkin tarkistaa verkkopankista.

Nykyään maksan lähes kaiken kortilla, joten käytännössä verkkopankista tai sen mobiilisovelluksesta näkee aika kattavasti, minne rahaa on virrannut. (Välillä saa kyllä arvuutella, että mikäköhän tämäkin Paytrailin kautta maksettu juttu mahtaa olla, kun veloituksen päiväys saattaa kaiken lisäksi heittää varsinaisesta ostopäivästä...) Toki verkkopankista näkee yleensä vain kokonaissumman, ja esimerkiksi isoista marketeistahan saattaa samalla reissulla tarttua mukaan kaikkea vaatteista autotarvikkeisiin ja kodintekstiileistä ruokaostoksiin, niin pitäisikö koko summa laittaa vain kategoriaan "ruokakauppa"? Ei minun mielestäni. Siksi harrastan kuittien keräilyä ja kotona sitten summailen kuitista yhteen kategorioittain, paljonko mihinkin on mennyt rahaa. S-mobiilin kautta pystyisi kyllä ottaa käyttöön sähköiset kuitit, mutta itse olen ehkä liian vanhanaikainen ja paranoidi sen käyttöön ottamiseen... Lisäksi on olemassa lukuisia muitakin rahankäytön seurantaan tarkoitettuja mobiilisovelluksia, esim. Monefy, jos kuittien tai Excelin kanssa näpertäminen ei innosta.

Merkitsen itse menot Exceliin monesti jo samana päivänä, kun eipä siinä montaa minuuttia mene, tai jos en ole ehtinyt/jaksanut, niin käyn kerralla vaikka edellisen viikon kuitit (ja verkkopankkitapahtumat) läpi. Näillä olenkin pärjännyt aika pitkälle. Lisäksi jos ei saa kuittia, tai jos on jossain reissussa, niin merkkaan yleensä johonkin paperille/vihkoon tai kännykän muistiinpanoihin ylös kaikki menot. Ja jos on matkassa kaverien kanssa ja pitää myöhemmin sitten jakaa yhteisiä menoja, tähän voi samalla merkitä, kuka on maksanut mitäkin. Ja etenkin nuorempana merkitsin ennen baari-iltaa, paljonko minulla on käteistä mukana lähtiessäni, niin oli helppo sitten laskea seuraavana päivänä jäljellä olevista rahoista, paljonko on tullut käytettyä käteistä esim. narikkaan tai juomiin. :D Jotenkin alkoholin vaikutuksen alaisena minulta ainakin unohtuvat käytetyt rahasummat ensimmäisten asioiden joukossa...

Kun menojen kirjaaminen alkaa sujua, voi viimeistään alkaa laskeskella, mitkä ovat niitä välttämättömiä menoja ja mikä on itselle realistinen kuukausibudjetti. En ole itse mikään superbudjetoija, vaan yleensä asetan itselleni vaan kuukauden kokonaismenoilleni jonkun rajan, jota yritän olla ylittämättä. Satunnaisesti teen sitten vähän tarkempaa budjetointia kategorioittain. Siitä alla esimerkki helmikuulta (vaikken ihan laatimassani budjetissa pysynytkään, kiitos mm. kalliiksi tulleen apteekkireissun), ja samalla näkymä kuukauden Excel-taulukostani. Taulukosta on poistettu ne sarakkeet (/kategoriat), joihin ei tässä kuussa kulunut rahaa.

Esimerkki kirjanpitoni kuukausinäkymästä.
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

5 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itselläni tuo kirjanpito ei ole vahvinta osa-aluetta. Monesti olen miettinyt että pitäisi pitää paremmin kirjaa vaikkapa juuri Excelin avulla. Jos sitä vihdoin tänä vuonna saisi aloitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, toivottavasti vinkeistä on apua oman kirjanpitotavan löytämiseen! :)

      Poista
  2. Kiitos hyvistä vinkeistä kirjanpitoon. Olemme välillä suunnitelleet sen aloittamista, mutta sen aloittaminen on tuntunut aina siirtyvän. Hyvä vinkki aloittaa ensi menojen seurannasta ja sen jälkeen välttämättömien menojen analysoinnista ja kuukausibudjetin asettamisesta. https://www.kititalous.fi/tilitoimisto

    VastaaPoista
  3. Olemme myös välillä aloittaneet kirjanpidon taloutemme menoista, mutta kuittien säilyttäminen on aina osoittautunut liian hankalaksi. Korttimaksuja tosiaan voi seurata helposti verkkopankista ja käteisellä tuleekin yleensä makseltua pienempiä asioita. Hyviä vinkkejä kirjanpidon toteuttamiseen, onneksi työpaikalla sen tekee asiantunteva tilitoimisto. https://www.yrityssilta.fi/

    VastaaPoista
  4. Haluaisin myös ottaa tänä vuonna käyttöön selkeän kirjanpidon. Pidän erityisesti tavasta, jolla olet listannut kokonaiskulut. Sen avulla on varmasti helppo pitää kirjaa kaikesta. Aion ehdottomasti kokeilla sitäkin. Kiitos informatiivisesta artikkelista!

    VastaaPoista