perjantai 18. joulukuuta 2020

Kuinka saavuttaa tavoitteet?

Blogistani löytyy jo ennestään postaus siitä, kuinka asettaa hyviä tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen on tietenkin vasta yksi askel, ja tavoitteiden saavuttaminen on yleensä se, mikä lopulta kiinnostaa. Kuitenkin väittäisin, että noiden askelten kautta tavoitteissa onnistuminen on todennäköisempää ja helpompaa, kun tavoitteet on harkiten valittu, realistiset ja tarpeeksi konkreettiset, jotta niitä on ylipäätään mahdollista seurata. Ja kuten tuossa edellä linkatussa tekstissä kirjoitin, kun tavoitteet jakaa muiden kanssa, kynnys niistä luistamiseen on suurempi.

Tavoitteet kannattaa ehdottomasti kirjata ylös, ja sellaiseen paikkaan, josta ne oikeasti näkee säännöllisin väliajoin. Tavoitteissa edistymisen seuraaminen on tärkeää, jotta tietää, miten tavoite etenee ja jotta voi tehdä tarvittaessa korjausliikkeitä. Jos tavoitteissa on edistytty hyvin ja yli odotusten, tästä saa onnistumisen iloa. Jos tavoitteissa ei ole juurikaan edistytty tai ollaan jäljessä aikataulusta, tämä on merkki siitä, että tavoitteen saavuttaminen vaatii jatkossa vähän enemmän töitä. Tavoitteen edistymistä voi seurata pienin askelin vaikka joka päivä ja tavoitteen voi jakaa osatavoitteisiin. Näiden pienten askelten ja välietappien saavuttamisesta saa sitten onnistumisen kokemuksia ja siten lisää motivaatiota jatkamiseen.

Tavoitteiden muuttaminen visuaaliseen muotoon on mielestäni ihan loistava keino ensinnäkin muistuttaa itseään tavoitteesta ja toisekseen motivoida itseään tavoitteessa etenemiseen. Itseäni ainakin motivoi ihmeen hyvin ihan vaan se, että saan värittää ruudun tai merkitä raksin ruutuun jokaisen juoksulenkin jälkeen tai luettuani tenttialueesta yhden luvun loppuun. Kun tavoite on konkreettinen ja mielellään vielä numeerisesti mitattavissa, voi seurata hyvinkin tarkasti tavoitteen edistymistä.

Ne jotka ovat lukeneet postaukseni bujoilusta, eivät varmaan ylläty kuullessaan, että käytän itse bullet journalia eri tavoin hyväksi omien tavoitteideni seuraamiseen. En itsekään täysin käsitä, miksi yksinkertainen ruudun/kuvion värittäminen on niin tyydyttävää, mutta tämä on bujon käytössä tosi yleistä. Esimerkiksi säästötavoitteet voi merkitä pylväinä ja värittää pylvästä sitä myötä, kun säästöjä kertyy. Tai velat voi merkitä ruutuina (esim. 100 € vastaa yhtä ruutua), ja värittää sivua sitä myötä, kun velkaa saa maksettua pois. Alla esittelen muutamia esimerkkejä siitä, miten olen itse hyödyntänyt bujoilua tavoitteiden seuraamisessa ja visualisoinnissa.

Merkitsen ylläolevaan taulukkoon viikoittain värikoodien avulla, montako liikuntakertaa olen saanut kasaan. Toki "liikuntakerta" on vähän epämääräinen käsite, mutta lasken yhdeksi kerraksi n. 45-60 min reippaan liikuntasuorituksen. Tämä motivoi välttämään noita punaisia ruutuja ja keräämään vihreitä ruutuja, joten jatkan tätä varmasti tulevina vuosinakin!

Yllä on eriteltynä, montako kilometriä on kertynyt kuukausittain kolmesta eri lajista, joita tykkään harrastaa melko säännöllisesti. Uinnissa yksi ruutu vastaa 1 kilometriä, pyöräilyssä 5 km, lenkkeilyssä 3 km. Pyrin saamaan kutakin lajia vähintään yhden rivi täyteen vuoden aikana. Valitettavasti uinti on kuitenkin jäänyt tänä vuonna tosi vähälle, kun en ole viitsinyt oikein uimahalleissa käydä koronan takia. Heinäkuussa tuli uitua mökillä, mutta muuten olen sitten keskittynyt enemmän pyöräilyyn ja lenkkeilyyn.

Yhtenä vuoden 2019 tavoitteenani oli pitää enemmän kasvisruoka- tai vegaanipäiviä kuin edellisenä vuonna. Saavutin tavoitteen jo syyskuussa, mutta asian seuraaminen bujossa läpi vuoden motivoi minua jatkamaan kasvispainotteista ruokavaliota. Siispä tavoite ylittyi lopulta heittämällä (309 vs. 218).

Kaikkiaan tavoitteiden muuttaminen värityskuviksi toimii ainakin itselläni hämmentävänkin hyvin. Olen käytännössä siirtynyt lähes kokonaan kasvissyöjäksi pitkälti sen avulla, että aloin seuraamaan ruokavaliotani bujon avulla! Muutenkin jos bujosta löytyy sivu jonkun asian seuraamiseen, sitä sivua haluaa myös täyttää. Ehkä tämä jossain määrin selittyy sillä, että olen luonteeltani aikamoinen 'completist'. Tälle ei taida olla suoraa suomennosta, mutta käytännössä siis haluan saattaa asiat loppuun, välillä jopa pakkomiellettä lähentelevällä sinnikkyydellä. En esimerkiksi jätä huonojakaan kirjoja tai elokuvia lähes ikinä kesken, mutta tavoitteiden saavuttamisessa tästä piirteestä on hyötyä. Eli jos jossain on kuvio tai pylväs, joka on väritetty vain osittain, sen todellakin haluaa saada väritettyä kokonaan! ;D

Tavoitteiden saavuttaminen on yleensä itsessään jo hyvin palkitsevaa, mutta etukäteen itsensä tai kaverin kanssa sovittu palkkio voi antaa vielä lisämotivaatiota tavoitteen eteen ponnisteluun. Palkkio voi olla esim. ravintolaillallinen, hieronnassa käyminen, pieni lomamatka... mikä nyt vaan itseä motivoi ja on normiarjesta poikkeavaa. Tai varsinkin säästötavoitteen taustalla voi odottaa jokin isompikin unelma, esim. kauan odotettu matka, lemmikin hankkiminen, oman kodin tai mökin ostaminen. Kun tavoitteessa etenemisen yhdistää tämän isomman unelman tavoitteluun, siitä saa aika varmasti ammennettua lisää motivaatiota tavoitteen saavuttamiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti