maanantai 28. joulukuuta 2020

Motivaatiota liikkumiseen

Vuodenvaihde lähestyy uusine alkuineen ja lupauksineen. Vuodesta toiseen yksi yleisimmistä uuden vuoden lupauksista on liikkua enemmän. Vaikka tämä lupaus onkin näin ilmaistuna aika epämääräinen, tarkoitus on tietenkin hyvä. Liikunnalla on todella moninaisia hyötyjä terveydelle ja ihan koko hyvinvoinnille. Ihmiset liikkuvat nykyään selvästi alle suositusten, joten liikunnan lisääminen on monelle todella tarpeen ja lähes kelle tahansa hyödyksi. Kuntosaleilla on tuttu ilmiö, että tammikuussa porukkaa onkin yhtäkkiä enemmän, mutta tilanne tasaantuu seuraavien kuukausien aikana, kun ihmiset valuvat kuntosalilta takaisin kotisohvalle. Tällä hetkellä iso osa liikuntapaikoista on suljettuna, mikä voi entisestään nostaa kynnystä liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Mutta mistä löytää motivaatiota liikkumiseen ja miten motivaatiota saisi pidettyä yllä enemmän kuin pari kuukautta?

Löydä oma lajisi

Liikunnan harrastaminen voi olla paljon muutakin kuin kuntosalilla käymistä. Jos liikuntaharrastuksesi on viikosta toiseen inhottavaa pakkopullaa, johon joudut pakottamaan itsesi, ei ole ihmekään, jos jossain vaiheessa motivaatio liikuntaharrastukseen lopahtaa. Siksi kannattaakin kokeilla erilaisia liikuntaharrastuksia ja hakea vaihtelua treeniin, jotta voi löytää sen oman lajinsa. Jollekin se tosiaan on kuntosali, mutta yhtä hyvin se voi olla myös esim. lenkkeily, uinti, pyöräily, luistelu, sauvakävely, tanssi, sähly, koripallo, seinäkiipeily... Joitain lajeja on toki tällä hetkellä vaikeampi harrastaa kuin muita, ja itse olenkin korvannut uintiharrastustani lenkkeilemällä ja pyöräilemällä vähän aiempaa enemmän. Olen myös tänä syksynä löytänyt ulkokuntosalien ilot! Lisäksi esimerkiksi tanssista löytyy myös paljon online-tunteja.

Laajenna käsitystä liikunnasta

Lukuisten eri liikuntalajien lisäksi liikuntaa voi olla myös arjen hyötyliikunta! Liikunta ei ole pelkästään jumpassa tai lenkillä käymistä, vaan se voi olla työmatkapyöräilyä, koiran ulkoiluttamista, ruokakassien kantamista kotiin, portaiden kävelemistä hissin sijaan, siivoamista, haravointia, lumitöitä... Vähäinenkin liikuntamäärä on parempi kuin olla tekemättä mitään. Se ettei ehdi tai pääse käymään salilla, ei myöskään tarkoita, etteikö liikuntaa voisi silti harrastaa. Kotonakin voi tehdä erilaisia lihaskuntoharjoituksia ilman sen kummempia välineitä. Ja lenkkeilyä pitkään harrastaneena tiedän, että joskus on vaan niin kamala sää, ettei millään saa itseään lähtemään ulos. Siksi olenkin välillä sen sijaan kaivanut vanhan tanssimaton ja StepMania-pelin esiin! :D Lempibiisien tahtiin tanssiminen toimii ainakin minulla hyvänä liikuntana myös ilman pelejä.

Yhdistä liikuntaan mukava asia

Se että liikuntaharrastusta ja liikunnallista elämäntapaa jaksaa pitää yllä, se vaatii joko todella kovaa itsekuria tai (etenkin ollakseen pysyvää) sitä, että liikunta on jollain tavalla palkitsevaa. Palkitsevuus voi syntyä siitä, että löytää oman lajinsa, jota harjoittaa mielellään. Liikunnan jälkeinen hyvä olo ja sen muut terveyshyödyt voivat myös toimia motivaationa. Jos sisäinen palkitsevuus on kuitenkin vielä hakusessa, motivaatiota voi hakea ulkoisten virikkeiden kautta. Kun esimerkiksi tiettyä äänikirjaa tai hyvää podcastia kuuntelee vain silloin, kun käy lenkillä, voi lenkkejä alkaa jopa odottaa innolla! Tai jos liikuntaharrastukseen saa ystävän mukaan, toisen seura voi toimia liikuntahetken palkintona.

Tee liikuntatavoitteestasi veto itsesi kanssa

En noin yleisesti kannusta ketään vedonlyöntiin, mutta kun tavoitteena on saada itsensä parantamaan elintapojaan terveellisemmiksi, tällainen leikkimielinen vedonlyönti voi auttaa! Voit esimerkiksi sopia, että lipsuessasi liikuntatavoitteestasi joudut tarjoamaan jollekin kaverille ravintolaillan tai lahjoittamaan tietyn summan hyväntekeväisyyteen. Tämä kilpailullinen elementti saattaa lisätä motivaatiota liikuntatavoitteesta kiinni pitämiseen, ja kynnys luovuttamiseen on myös korkeammalla, kun sillä on jokin konkreettinen seuraamus.

Iloitse onnistumisistasi

Liikuntatavoitteissa edistymisen seuraaminen voi olla todella motivoivaa! Onkin tärkeää muistaa kiinnittää huomiota onnistumisiin ja kaikkiin pieniinkin edistysaskeliin, joita on ottanut. Säännöllisen liikkumisen myötä voi alkaa huomata, että jaksaa esimerkiksi juosta pidempiä matkoja tai nostaa isompia painoja, tai osaa tehdä liikkeitä, jotka tuntuivat aluksi mahdottomilta. Kehittymisen kannalta on hyvä katsoa eteenpäin ja tavoitella niitä asioita, joihin ei ihan vielä pysty. Motivaation kannalta on kuitenkin tärkeää myös välillä katsoa taaksepäin ja todeta, miten paljon on jo edistynyt. Monille paino ja ulkonäkö ovat tärkeitä motivaation lähteitä liikunnan harrastamiseen, ja toki näissäkin näkyvät muutokset varmasti motivoivat. Pysyvien muutosten kannalta olisi kuitenkin hyvä, että motivaattorina on myös jotain muutakin, esimerkiksi oman terveyden parantaminen tai ylläpitäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti