keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Omat vuoden 2020 tavoitteeni

 Yksi vuosi on taas päättynyt ja vuosi 2021 on jo hyvässä vauhdissa, mutta katsahdan tällä kertaa vielä taaksepäin päättyneeseen vuoteen 2020. Olen kirjoitellut täällä, miten uuden vuoden lupausten sijaan voisi opetella asettamaan parempia tavoitteita. Ja ajattelin tällä kertaa esitellä, millaisia tavoitteita minulla itselläni oli vuodelle 2020 ja miten ne toteutuivat! Osa niistä on aika spesifejä ja henkilökohtaisia, mutta esittelen ne täällä vähän yleisemmällä tasolla, anonymiteettiäni liikaa vaarantamatta. :D

Minulla oli viime vuodelle tavoitteita kaikkiaan kaksitoista. Ja niin, tämä voi kuulostaa vähän ristiriitaiselta, kun olen blogissani paasannut siitä, ettei pidä muuttaa liikaa kerralla ja kannattaa isoissa muutoksissa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Mutta puolustuksekseni sanon, että omat tavoitteeni ovat harvemmin mitään suuria elämänmuutoksia. Ne ovat yleensä asioita, joita minun pitää muutenkin saada hoidettua, tai joiden tekemisen uskon tuovan elämääni iloa ja sisältöä. Monet tavoitteista ovat sellaisia, että tekisin niitä ilman erillistä tavoitteiden asettamistakin, mutta tuskin yhtä paljon. Ja olen ainakin vuodesta 2012 asti harrastanut tätä vuoden tavoitteiden asettamista ja seuraamista jollain tasolla, joten tiedän jo aika hyvin, millaiset tavoitteet ovat kohdallani toimivia ja realistisia. Tässä siis viime vuoden tavoitteeni!

1) Töitä 2 kuukautta
Hah, miten kunnianhimoista. :D Mutta tiesin, että muuton takia joutuisin irtisanoutumaan töistäni ja keskittyisin taas hetkeksi opiskeluun, niin tämä oli ainut töihin liittyvä tavoitteeni tälle vuodelle. Ja jee, jaksoin tsempata ne viimeiset kaksi kuukautta työssäni loppuun!

2) Asunnon tyhjäys ja muutto
Tämä oli aika iso projekti, koska olin asunnut edellisessä kämpässäni pitkään ja muutin aika pitkän matkan päähän. Yksi elämäni stressaavimpia viikkoja, mutta selvittiin siitäkin kunnialla!

3) Avoimeen yliopistoon opintoja 25 op
Tämä ei valitettavasti ihan toteutunut. Aloitin opinnot keväällä ja etenin niissä ihan hyvää tahtia, mutta tajusin syksyllä, että perusopintojen viimeistä verkkokurssia tarjotaan vasta tammikuussa seuraavan kerran. Tällä hetkellä kasassa on 21 op, ja viimeisenkin kurssin sain aloitettua joulukuussa, mutta saan sen vasta tammikuun lopulla valmiiksi. Ei siis ihan onnistunut, osittain itsestäni riippumattomista syistä. So close!

4) Liikuntaharrastuksen 20 tunnilla käyminen
Harrastan lenkkeilyn ohella yhtä vähän harvinaisempaa lajia, jossa otin tavoitteeksi vähintään 20 tunnilla käymisen ja parin uuden jutun oppimisen. Välillä treenaamiseen tuli koronan takia odotettua pidempiä taukoja, mutta sain tästä huolimatta tavoitteeni onnistumaan!

5) 100 elokuvan katsominen
Niin, katson tosiaan aika paljon elokuvia. :D Elokuvateatterissa kävin tänä vuonna vain ihan muutaman kerran alkuvuodesta, mutta tykkään katsella paljon myös vanhoja elokuvia, erilaisten listojen leffasuosituksia, Oscar-ehdokkaita jne. 100 leffaa tulikin täyteen jo syyskuussa.

6) Blogeihin yhteensä 25 postausta
Olen vähän tällainen blogikeräilijä, ja minulla on muutamakin (vanha) blogi, joita yritän muistaa päivittää edes silloin tällöin. Viime vuonna perustin myös tämän blogin, josta en alkuvuonna tavoitteita asettaessani tiennyt vielä mitään. :) Tavoite osoittautui olevan aika pahasti alakanttiin, koska se täyttyi lopulta kolminkertaisesti vuoden aikana.

7) Vähintään 10 kirjan lukeminen
Olin pienenä kova lukutoukka, mutta jossain vaiheessa nuorena aikuisena lukemisharrastus jäi todella vähälle. Olen siis yrittänyt korjata tilannetta viime vuosina, ja sain viime vuonna luettua kaikkiaan 15 kirjaa. Mukana oli faktakirjallisuutta, kaunokirjallisuutta ja pari kirjallisuuden klassikkoakin.

8) Videokollaasit kolmen eri vuoden valokuvista
Tämä projekti palvelee oikeastaan kahta eri tarkoitusta. Haluan ensinnäkin digitoida vanhat lapsuusajan valokuvat, jotka löytyvät vaan paperisina kuvina. Ja toisaalta ihan viime vuosilta valokuvia on niin älyttömät määrät, ettei niitä tule juurikaan edes katsottua läpi. Esimerkiksi tietokoneellani on vuoden 2020 kansiossa päälle 1500 kuvaa! (Miten ihmeessä??) Pyrin siis tekemään videon tai diashow'n jokaisen vuoden parhaista muistoista ja valokuvista, jotta voin elää erilaisia kivoja muistoja uudelleen läpi. Viime vuonna sain digitoitua kaksi lapsuusvuotta sekä vuoden 2018, eli tavoitteessa pysyttiin!

9) Kasvisruokapäiviä väh. 300, joista vegaanipäiviä väh. 20
Olen jo muutaman vuoden ajan siirtänyt ruokavaliotani kasvisruokapainotteisemmaksi. Ja vuonna 2020 söin 21 päivänä vegaanisesti, 284 päivänä kasvisruokaa, 59 päivänä kalaa tai muita mereneläviä, 2 päivänä kanaa. 21+284=305, joten tavoitteen molemmat osat täyttyivät.

10) Sarjakuvan piirtämistä 8 strippiä
Olen aloittanut tämän oman sarjakuvani joskus teini-iässä, mutta en ole ihan vielä valmis hautaamaan tätä ikuisuusprojektiani. Siis ihan täysin pöytälaatikkonäpertelyä, mutta ihan hauskaa puuhaa silloin tällöin. Sain tuon 8 lyhyttä sarjakuvaa tehtyä vuoden aikana, mutta tämä on asia, joka todennäköisesti jäisi tekemättä, jos en asettaisi itselleni siihen mitään tavoitteita.

11) ASP-tilillä rahaa 30 000 €
Tilillä oli vuoden alussa 18 151 € ja vuoden lopussa 30 408 €! (Omia talletuksia on siis nyt yhteensä tuo 30 000 €, loput korkoja.) Summa oli minulla kylläkin jo säästettynä Bank Norwegianin sijoitustilillä, ettei tämä valtavia ponnisteluja vaatinut. Olen silti saanut ASP-tilin saldoa kertymään maksimitahdissa (3000 € / vuosineljännes) ilman että rahoihin on tarvinnut kajota, joten sallin itseni iloita tämänkin tavoitteen toteutumisesta. Kirjoittelen joskus myöhemmin ASP-säästämisestä, mutta itselläni on asunnon ostaminen on todennäköisesti järkevää / ajankohtaista vasta tuossa 2022-2023 kieppeillä, joten jatkan ASP-tilin saldon kasvattamista varmaan sinne asti!

12) Matkustelu junia suosien, mm. Norjaan
Tämä oli tavoitteistani ehkä epämääräisimmin määritelty, mutta tarkoituksena oli siis välttää lentomatkustamista (mikä toteutui), mutta silti matkustella ja nähdä uusia paikkoja (tavallaan tämäkin toteutui). Kaverin kanssa syksylle suunniteltu reissu Ruotsin kautta Norjaan kuitenkin peruuntui, kiitos koronan, joten en voi tätä tavoitetta laskea täysin toteutuneeksi. Kaikkea ei voi ennustaa - kukapa olisi alkuvuodesta arvannut millainen tästä vuodesta tulee matkustusrajoituksineen!

Siinäpä siis vuoteni 2020 tavoitteissa mitattuna, 10/12 tavoitteista onnistui, ja kahdessa muussa tuli vähän arvaamattomia mutkia matkaan. Olen silti kokonaisuutena tyytyväinen vuoden tavoitteisiin ja niissä onnistumisiin! Vuoden 2021 tavoitteetkin alkavat jo hahmottua, mutta sallin itselleni tammikuun loppuun asti aikaa miettiä ja hioa tavoitteita lopulliseen muotoonsa ennen kuin ikuistan ne bullet journalini sivuille. Osa näistä tavoitteista toistuu varmasti myös vuonna 2021, osa sellaisinaan ja osa vähän muokattuina. Mutta luulisin, että pari ihan uuttakin tavoitetta pääsee mukaan! We'll see. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti