sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Aloittelevan sijoittajan kokemuksia

 Sijoitussalkkuni täytti eilen kolme vuotta! Sen innoittamani ajattelin avata tänne blogiin vähän, miten päädyin sijoittamaan ja millaisia käänteitä tuohon kolmeen vuoteen on mahtunut! Ja vaikka joku voisi sanoa, ettei kolmen vuoden kokemus ole enää aloittelua, niin tämä kuvastaa lähinnä sitä, miten pihalla tunnen edelleen olevani sijoitusmaailmasta ja markkinatalouden käsitteistä (olen esimerkiksi lukenut eri paikoista, mitä osingoilla tarkoitetaan, mutten ole vieläkään sisäistänyt kunnolla asiaa...).

Olen aina ollut luonnostani aika säästeliäs, joten säästöjä on päässyt onnekseni kertymään jo melko nuoresta pitäen esim. saaduista lahjarahoista. Niitä on sitten pidetty parinkin eri suomalaispankin sijoitustileillä kasvamassa korkoa, mutta oikeastaan tilien korot ovat viimeisen kymmenen vuotta vain laskeneet laskemistaan. Muutama vuosi sitten veljeni kertoi aloittaneensa sijoittamisen ja selitti passiivisista indeksirahastoista. Lyhykäisesti siis passiivisissa indeksirahastoissa ei ole mukana rahastonhoitajan työstä aiheutuvia kuluja (toisin kuin aktiivisissa rahastoissa), mutta niiden on todettu tuottavan käytännössä yhtä hyvin kuin aktiivisten rahastojen, koska pörssiä on niin vaikeaa ajoittaa.

Idea sijoittamisesta kyllä kiinnosti jo tuolloin, mutta itseäni pelotti jotenkin se ajatus, että vaikka rahastojen arvo nousisi, niin ne saavutetut tuotot eivät olekaan ns. lopullisia, vaan yhtä hyvin rahaston arvo voi laskea heti seuraavalla viikolla. Toisin kun esim. ne sijoitustilin korot, vaikkakin ne ovat välillä aika säälittävän pieniä... Asia rahastosijoittamisesta jäi kuitenkin mieleeni hautumaan. Vähän myöhemmin katselin The Wiren 2. kautta, jossa Nick on ostamassa asuntoa. Rupesin sitten itsekin tutkailemaan, minkä hintaisia omat lähiseudun kolmiot olisivat. Sitten päädyin hetken päästä selvittämään, että mikäs se passiivinen indeksirahastojuttu olikaan ja pitäisikö oikeasti alkaa sijoittamaan. Ehkä sillä saisin pienikorkoisella tilillä makaaville rahoilleni vähän parempaa tuottoa, jotta pääsen kartuttamaan säästöjä asunnon ostamista varten vähän nopeammin. Kiitos The Wire, tuo lukuisia sijoittajia inspiroinut tv-sarja! (Mitä, eikö? Minäkö olen ainoa?)

Hetken selvittelyn jälkeen päädyin siihen, että Nordnet voisi olla hyvä paikka aloittaa sijoittaminen. Aloitin sijoittamisen Indeksirahasto Suomen avulla (tuolloin nimenä oli Superrahasto Suomi). Sittemmin olen ostanut aikalailla arpomalla paria muuta osaketta, ja haalinut myös Indeksirahasto Norjaa ja Tanskaa salkkuuni, mutta salkustani suurin siivu on edelleen Indeksirahasto Suomea. En ole tainnut myydä vielä yhtäkään osakettani, vaan sijoitusstrategiani on hyvinkin vahvasti "osta ja pidä". En tee mitään säännöllisiä kuukausitalletuksia rahastoihin, mutta silloin tällöin laitan Nordnetiin lisää rahaa. Ja kaihdan riskejä kuitenkin sen verran, että haluan hajauttaa säästöni paitsi Nordnetissä eri rahastoihin, myös osan rahastojen ulkopuolelle. Minulla on siksi säästöjä myös ASP-tilillä ja Bank Norwegianin sijoitustilillä.

Ihan aluksi seurasin Nordnetiä päivittäin, iloitsin jokaisesta rahaston arvonnoususta ja kriiseilin jokaisesta arvonlaskusta. Sijoittamisessa joutuukin taistelemaan aika paljon sen kanssa, ettei lähde tunteiden ja intuition vietäväksi. Aina kun salkkuni lähtee lipumaan miinukselle, tekisi mieli myydä kaikki sijoitukset vaikkahan pienellä tappiolla "ennen kuin menetän kaiken!" Ja aina kun salkkuni pärjää hyvin, tekisi mieli tehdä lisää ostoja, etenkin niissä rahastoissa, jotka ovat tuottaneet parhaiten. Mutta tämä käytännössä vastaisi sitä, että ryntää kauppaan juuri silloin kun on tuotteet ovat kalleimmillaan. Sijoittaminen siis vaatii kylmää päätä ja luottoa siihen, että pitkällä aikavälillä pörssin kulkusuunta on aina ylöspäin. Nykyään uskon tähän jo paremmin, ja välillä saattaa mennä monta viikkoa ilman että ajattelenkaan koko Nordnetiä tai sijoituksia.

Yllä näkymä oman Nordnet-salkkuni arvonheittelystä viimeisen kolmen vuoden ajalta. Ja siis heittelyä on tosiaan mahtunut matkan varrelle. Koronakevääseen mahtuivat nuo kaikkein isoimmat heilahdukset, mutta toisaalta pörssit ovat sieltä nousseet ihmeen nopeasti taas ylös. Tähän mennessä olen sijoittanut Nordnetiin "omaa rahaa" tasan 25 000 €. Voittoa on siis tällä hetkellä 5493 € eli 25,61 %. Pörssin sanotaan tuottavan pitkällä aikavälillä keskimäärin 7 % vuodessa, joten tuohon kyllä päästiin ja vähän ylikin. Toisaalta salkkuni arvo oli 19.3.2020 kaikkein alhaisimmissa lukemissaan -25,86 %, eli silloin sijoitusten "tuotto" olisi ollut noin -12 % vuotta kohden!

Itsellä onkin ollut vähän hankala sisäistää, ettei pari vuotta ole vielä aidosti pitkä aikaväli. Kuten tuosta kuvaajasta näkyy, erot viimeisen vuoden sisällä ovat aika hurjia. Ja jos olisi pitänyt esimerkiksi asunnon ostamisen vuoksi myydä kaikki sijoitukset pois maalis-huhtikuussa 2020, niin ei olisi paljon hymyilyttänyt. Siksi sijoittaminen on oikeasti pitkän aikavälin projekti, eikä mikään oikotie pikarikastumiseen, koska mukana on aika paljon tuuriakin. Toisaalta sanoisin itse elävänä esimerkkinä, ettei sijoittaminen myöskään vaadi kovinkaan syvällistä pörssin tai sen termistön ymmärtämistä. :D Kunhan vaan osaa pitää pään kylmänä, eikä vedä rahojaan pois heti ensimmäisen pörssinotkahduksen tullessa vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti