lauantai 31. joulukuuta 2022

Vuoden tavarabudjetista jäljellä 124 €!

 Vuosi on sen verran vähissä, että uskallan jo veikata, että tavaraostokseni jäävät tältä vuodelta 876,19 euroon! Joka tapauksessa pääsen alle tonnin, mikä olikin tavoitteeni, koska en tiedä mitä pitäisi tapahtua, etten pystyisi odottamaan jonkin tavaran ostamista 12 tuntia. Pelivaraa siis jäi kyllä, vaikka tuolla maalis-huhtikuun jälkeen tilanne näyttikin jo vähän huolestuttavalta... Ja suurin osa ostamistani tavaroista kertyi kyllä itse asiassa vuoden lopussa muuton myötä. Vuoden aikana ostamastani 47 tavarasta 20 on ostettu tammi-lokakuussa ja peräti 27 marras-joulukuussa! Kalleimmat tavaraostokset sijoittuivat silti maaliskuulle, joka yksinään lohkaisi tavarabudjetistani 454 €. Toisaalta huhtikuussa ja lokakuussa en ostanut tavaroita laisinkaan!

Tavarabudjetti kuukausittain (punainen=toteutunut)

Vuoden tavaraostosten jakautuminen (suluissa kategorian kallein ostos)
259,73 € korut ja hiuskoristeet (sormus)
224,87 € viihde-elektroniikka (puhelin)
133,98 € vaatteet (farkut)
93,11 € kodintarvikkeet ja sisustus (peili)
58,26 € lahjat
50,80 € keittiövälineet (paistinpannu)
20,90 € kauneudenhoito
17,99 € kirjat
16,55 € toimistotarvikkeet

En kokenut tavarabudjetin kanssa elämistä kovinkaan rajoittavaksi. Jonkin verran heräteostoksia toki karsiutui pois, mikä on siis vain positiivinen asia niin talouden kuin ympäristönkin kannalta. Lisäksi hyödynsin kirppareita vähän aiempaa enemmän. Löysinkin muutaman kivan vaatteen, uuteen kämppään sisustusjuttuja, ja esimerkiksi 2 eurolla uudenveroisen kirjan, jonka ostamista olin suunnitellut uutena (arviolta kolmellakympillä tai ylikin). Antamissani lahjoissa yritin suosia vuoden aikana aineettomia lahjoja tai ruokalahjoja. Yhdelle kaverille oli tarkoitus teettää iso valokuvakollaasi tai valokuvakirja, mutta päädyinkin tekemään kuvista digitaalisesti slideshow-tyylisen videon meille tärkeän kappaleen säestämänä.

Kaupoissa asioidessani olen yleensä aika vaatimaton ja haluan aina olla ns. helppo ja mukava asiakas, koska asiakaspalvelutyönä aiemmin tehneenä tätä ammattiryhmää kohtaan on kertynyt sympatiaa! Mutta silti pitää välillä muistuttaa itseään, että se että haluaa palvelua tai itselleen parhaan mahdollisen tarjouksen - vaikka siitä koituisikin työntekijälle vähän lisähommaa - ei tarkoita, että olisi huono tai hankala asiakas. Siispä pyysin korukaupassa, josko nettisivulla mainostetun alennuksen saisi myös myymälässä (saihan sen). Ja vaikka se pesualtaan tulppa maksoikin vain 3 euroa, niin koska se olikin vääränkokoinen ja siten minulle hyödytön, niin kävin palauttamassa sen ja pyysin rahoja takaisin (saihan ne).

Loppukaneettina voisi todeta, että paljon vähemmälläkin tavaralla tulisi kyllä toimeen. On kuitenkin helppo jeesustella, miten vähän tavaroita tarvitsi ostaa, kun itsellä on jo valmiiksi niin paljon kaikkea. Kumppanikin vähän kritisoi vuoden tavarabudjettiani siitä, että yhden vuoden voi toki pärjätä ostamatta hirveästi lisää tavaraa, mutta sitten seuraavana vuonna ostaa todennäköisesti sitäkin enemmän. Ihan aiheellinen huomio, ja tämähän veisi tavaran ostamattomuus -haasteelta pohjan aika tehokkaasti. Siispä ensi vuonna sama tonnin tavarabudjetti pääsee taas kehiin, niin katsotaan kuinka käy! :) Yhteisen kodin ostaminen on todennäköisesti ensi vuonna edessä, enkä luonnollisesti laske kotia itseään tavaraksi. Mahdolliset remontointitarvikkeet ja kalustehankinnat uuteen kotiin lasken tavarabudjettiin vain puoliksi (=oma osuuteni kahden hengen taloudessa), mutta noin muuten samoilla säännöillä mennään.

Hyvää uutta vuotta! Ja yrittäkää välttää huonoja uuden vuoden lupauksia! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti