perjantai 5. maaliskuuta 2021

Tuoko raha onnea?

 Noh, sanonnan mukaan raha ei tuo onnea, mutta silti rikastuminen on asia mitä niin monet tavoittelevat. Miksipä muuten lottoon ja rahapeleihin syydettäisiin vuosittain pelkästään Suomessa miljardeja euroja. Mutta tekeekö raha oikeasti onnelliseksi? Ja vastaus: kyllä ja ei. Varallisuus on nimittäin yhteydessä elämään tyytyväisyyteen tiettyyn pisteeseen asti. Köyhyydessä eläminen aiheuttaa stressiä, kun taas vakaa taloudellinen tilanne tuo turvaa. Perustarpeiden tyydyttämiseen, kuten ruokaan ja kotiin, kuluu rahaa. Riittävän hyvä rahatilanne takaa sen, että rahaa riittää muuhunkin kuin välttämättömyyksiin, esimerkiksi asioihin ja harrastuksiin, joiden tekeminen tuo iloa. Ei siis liene suuri yllätys, että keskituloiset ovat keskimäärin onnellisempia kuin pienituloiset.

Kuitenkin mitä suuremmista tuloista on kyse, sitä huonommin tulotaso ennustaa onnellisuutta. Yllä linkkaamassani jutussa esitellään tutkimus, jossa raja-arvoksi on löydetty 75 000 dollarin vuositulot. Tämä vastaisi noin 5 000 euron kuukausipalkkaa, ja tätä suurempi palkka ei yleisesti ottaen enää lisää elämään tyytyväisyyttä. Silti hyvätuloisetkin tavoittelevat aina vain suurempaa palkkaa - yleensä ihmiset sanovat, että olisivat tyytyväisiä palkkaan, joka olisi noin kaksinkertainen nykyiseen palkkaan nähden. Ruokahalu kasvaa syödessä ja ahneus kasvaa rikastuessa. Hyvätuloisilla yleensä kollegoillakin on suunnilleen yhtä hyvä palkka, ja aina löytyy joku, jolla on vielä paremmat tulot, joten omaa hyvää palkkaa ei välttämättä tule arvostettua niin paljon kuin olisi syytä. Kovin kilpailuhenkisillä aloilla myös työn kuormittavuus ja oma stressitaso voivat nousta tulotason mukaan. Ja jos omaa elintasoaan nostaa tulotason mukaan jatkuvasti, rahaa tarvitaan yhä enemmän, jotta voi upgreidata asuntoaan, autoaan ja muuta omaisuuttaan jatkossakin.

"Jos vielä saisi pari suihkulähdettä lisää, niin sitten olen onnellinen...!"
(Kuva otettu Pietarhovissa muutama vuosi sitten.)

Raha voi siis tuoda onnea, mutta suuret rikkaudet eivät varmaan juurikaan. Paljon on toki kiinni omasta asenteesta ja siitä, osaako olla kiitollinen rahatilanteestaan ja kaikesta, mitä hyvä taloudellinen tilanne mahdollistaa. Lisäksi sillä on vaikutusta, mihin rahat käyttää. Yleensä rahan kuluttaminen kokemuksiin tekee onnellisemmaksi kuin materian haaliminen, ja rahan käyttäminen muihin tekee onnellisemmaksi kuin rahan käyttäminen itseen. Ja jos on tehnyt säästeliäisyydestä jo elämäntavan, niin voi saada näköjään kiksejä siitäkin, että ei käytä rahaa mihinkään vaan rahat menevät säästöön. :D On kuitenkin mielestäni hyvin eri asia käyttää rahaa kalliin omaisuuden haalimiseen kuin säästää rahaa tulevaisuuden varalle. Säästöjen avulla pystyy saamaan taloudellista turvaa ja vapautta elää omanlaistaan elämää, ja uskoisin näiden kyllä olevan yhteydessä onnellisuuteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti