tiistai 9. maaliskuuta 2021

Tasa-arvo raha-asioissa

 Oli tarkoitus kirjoittaa tästä aiheesta eilen naistenpäivänä, mutta päivä menikin muissa jutuissa ja nukahdinkin illalla vähän ennen aikojani. Noh, sain sentään 10 tunnin yöunet nukuttua. :D Ja siis naistenpäivä ei tietenkään ole ainoa päivä, jolloin sukupuolten välisen tasa-arvon epäkohtia on sallittua tuoda esille. Kirjoitan siis tällä kertaa sukupuolten välisestä tasa-arvosta raha-asioissa. Tässä alkuun eilisen Twitter-keskustelun inspiroima Google-kääntäjällä tekemäni testi.

Google siis kääntää suomen sukupuolineutraalin 'hän'-sanan tarkoittamaan miestä tai naista riippuen siitä, mikä tuntuu sopivan paremmin asiayhteyteen netistä löytyvien tekstien perusteella. Eli ihmiset siirtävät näin omat seksistiset oletuksensa myös tekoälylle. Yksittäisissä lauseissa Google saattaa tarjota kahta vaihtoehtoa eri sukupuolille, mutta kirjoittamalla useamman lauseen tätä voi itsekin kokeilla. Suomen 'hän'-sana on kyllä siitä hyvä, ettei tarvitse tehdä oletuksia kenenkään sukupuolesta. Toki myös suomenkielessä riittää silti sukupuolittuneita sanoja, esimerkiksi ammattinimikkeitä (tiedemies, lakimies, esimies, lentoemäntä...).

Nykyään jos tuodaan esille se fakta, että naiset saavat keskimäärin huonompaa palkkaa kuin miehet, paikalla on hetkessä joukko miehiä kitisemässä, että "mutta kun miehet tekevät enemmän töitä!!" tai "missä yrityksessä muka maksetaan samaa työtä tekevälle naiselle vähemmän palkkaa kuin miehelle??" Kyse ei olekaan siitä että naiset saisivat systemaattisesti huonompaa palkkaa kuin heidän kanssaan samoja työtehtäviä tekevät miehet. Kyse on siitä, että miehiä etenee enemmän johtotehtäviin ja miesvaltaisilla aloilla maksetaan keskimäärin parempaa palkkaa kuin naisvaltaisilla aloilla. Koulutuseroistakaan tämä tuskin johtuu, sillä Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneista on naisia yli puolet. Lisäksi naisen asemaa työelämässä heikentää se, että naiset käyttävät todennäköisemmin vanhempainvapaat ja jäävät useammin töistä pois esimerkiksi hoitamaan sairasta lasta. Miehet tekevät enemmän ylitöitä, mistä toki maksetaan ansaitusti korvaus. Toisaalta naiset tekevät enemmän kotitöitä, mistä yleisesti ottaen ei makseta mitään. Reilua?

Toki siis tähän on voi heittää vasta-argumenttina, että itsehän naiset ottavat kodin hoitamisesta enemmän vastuuta ja päättävät hakeutua näille "naisvaltaisille aloille", vaikka tietävät, ettei palkka välttämättä nouse ikinä kovin korkeaksi. Eipä itselläkään palkka ollut päällimmäinen asia mielessä, kun mietin nuorena aikuisena itselleni sopivaa ammattia, vaan mietin, mikä ala tuntui kiinnostavalta, merkitykselliseltä ja persoonalleni sopivalta. Naiset hakeutuvat syystä tai toisesta miehiä useammin auttajan ja hoivaajan rooliin myös työelämässä. Siksi ärsyttääkin, miksi näiden alojen palkkaus ei ole yhtään parempi. Esimerkiksi sairaanhoitajat ja opettajat tekevät psyykkisesti kuormittavaa ja silti korvaamattoman arvokasta työtä, mutta tämä arvostus ei valitettavasti näy tarpeeksi hyvin heidän palkassaan.

Mistä miesten ja naisten eri ammatteihin hakeutuminen sitten johtuu, onkin varsin hyvä kysymys. Kyse voi olla osittain persoonallisuuden tai arvomaailman eroista. Toisena syynä voi olla se, miten sukupuolittuneesti eri ammatit ovat edustettuna mediassa tai arkielämässä. Esimerkiksi omilta koulualoilta suurin osa opettajista oli naisia - poikkeuksena matemaattisten aineiden opettajat! Niin ja yhdellä lukion syventävällä fysiikan kurssilla olin ainut naispuolinen opiskelija koko kurssilla. Kun opettaja pani tämän ääneen merkille, takaani kuului naureskelua. Ah, miten tervetullut olo tuli heti. Paitsi että tämä tieteenalojen ja ammattien sukupuolittuneisuus ajaa osan naisista pois miesvaltaisilta aloilta, se voi myös ajaa osan miehistä pois naisvaltaisilta aloilta.

Omatkaan ratkaisut eivät tätä vinoutunutta tilannetta auta, kun olen tyypillisesti laittanut oman hyvinvoinnin ja jaksamisen rahan takomisen edelle. Tällä hetkellä myös parisuhde on mennyt oman uran edelle, kun olen muuttanut miehen töiden perässä. Kuitenkin jo pelkkä raha-asioista puhuminen ja sijoittaminen ovat myös hyvin sukupuolittuneita, joten toivon pystyväni tässä blogissa murtamaan sukupuoliin liittyviä normeja ainakin niiden suhteen.

Eli muistetaan, että se menestyvä ja sijoittamista harrastava 'hän' voi olla myös nainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti