maanantai 22. helmikuuta 2021

Täydellinen vapaapäivä?

 Blogini on viime aikoina keskittynyt aika paljon raha-asioiden käsittelyyn, ehkä koska seuraan itse niin paljon talouteen, säästämiseen ja velkojen maksamiseen liittyviä blogeja! Loin hiljattain blogit.fi-sivustolle tilin ja pohdin siellä, mihin kategoriaan oma blogini kuuluu. Periaatteessa tämä voisi olla kai luokiteltavissa lifestyle-blogiksi, koska kirjoittelen elämän haltuunotosta tavoitteiden asettamisen ja seuraamisen avulla. Toisaalta terveys-osio liippaa myös läheltä, etenkin liikunnallisuus ja muiden terveellisempien elämäntapojen tavoittelu. Päädyin kuitenkin tuohon kategorioista epämääräisimpään, "muut", koska muutkin raha-asioita käsittelevät blogit ovat siellä. Katsotaan pysynkö tuossa kategoriassa vai lipsunko ajan myötä lifestyle-blogin puolelle, kuten ehkä tämän kerran aihealueessani. :)

Tällä kertaa kirjoittelen siitä, mikä tekee vapaapäivästä hyvän ja onnistuneen. Kirjoittelin syksyllä "The Science of Well-Being" -kurssista, jonka olen itsekin suorittanut. Yhtenä kurssin kantavana teemana on, ettemme aina ole kovin hyviä arvioimaan, mitä oikeasti haluamme ja mikä tekee meidät onnelliseksi. Esimerkkinä, kumpi näistä tavoista viettää vapaapäivää kuulostaa sinusta houkuttelevammalta? Aamulla lenkille, sen jälkeen siivoilua, ruoanlaittoa ja ikkunoiden peseminen. Vai koko päivä ilman mitään velvollisuuksia - sängyssä makoillen, rentoutuen, leffaa tai tv-sarjaa katsellen ja herkkuja napostellen. Itse ainakin mukavuudenhaluisena ihmisenä kokisin suurta houkutusta jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Mutta toisaalta, olo lenkillä käymisen tai asunnon siistimisen jälkeen on yleensä tyytyväinen ja aikaansaanut! Ja ehkä kaikki ovat joskus kokeneet sen olon, kun on maannut melkein koko päivän sängyllä tai sohvalla maratoonaten leffoja tai tv-sarjoja ja syönyt siinä ohella ehkä muutaman karkin tai sipsin liikaa...

Koko sarjakuva
https://sarahcandersen.com/

Yleensä ihminen on onnellinen, kun tekeminen tai tehtävän haastavuus vastaa hyvin omia taitoja. Jos tehtävä koetaan itselle liian vaikeaksi (tai käytössä oleva aika riittämättömäksi), olo on yleensä ahdistunut ja stressaantunut. Jos tehtävä koetaan liian helpoksi tai se ei vaadi juurikaan ajatustyötä, olo on yleensä apaattinen ja tylsistynyt. Ja jos taas löydetään täydellinen tasapaino omien taitojen ja tehtävän haastavuuden välillä, voidaan päästä flow-tilaan, jossa keskitymme täydellisesti jonkin asian tekemiseen ja uppoudumme tehtävän ratkomiseen. Silti jos saamme vapaasti valita, mitä teemme, valitsemme kovin usein asian, joka rasittaa aivojamme mahdollisimman vähän, eikä haasta meitä ponnistelemaan. Löhöämme tv:n tai Netflixin ääressä tuntikausia. Skrollaamme läpi Instagramin, Facebookin, Twitterin tms. loputtomia fiidejä. Napostelemme liikaa herkkuja tajuamatta lopettaa ajoissa.

Itse huomaan usein esim. opiskeluvelvollisuuksien keskellä toivovani, että olisi vapaapäivä ja voisi tehdä mitä itse huvittaa. Vetkuttelen kurssikirjojen tai kirjoitustehtävän avaamista, mutta kun lopulta saan itseni aloittamaan, huomaan välillä uppoutuvani tehtävän pariin moneksi tunniksi. Ja toisaalta sitten jos sellainen vapaapäivä tulee, jolloin ei ole mitään menoja, kiireitä tai velvollisuuksia, voikin olla ihmeen vaikea keksiä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Ja lopulta onkin ehkä vähän pettynyt fiilis siihen, jos päivä on mennyt vain sluibaillessa eikä ole saanut oikeastaan mitään aikaan. Siksi pidän yleensä myös vapaapäivinä jonkinlaista "to-do"-listaa, että joka päivälle tulisi tehtyä edes jotain hyödyllistä tai rakentavaa.

Oma vapaapäiväni on tänään mennyt aika kivasti - olen käynyt lenkillä, siivoillut vähän, laittanut ruokaa sekä pessyt ikkunat ja peilit. Toki olen myös päivän aikana mm. jutellut kaverin kanssa videopuhelun ja katsellut kumppanin kanssa muutaman jakson yhtä tv-sarjaa Netflixistä. Sopiva tasapaino niitä ns. ikäviä velvollisuuksia, joista tulee kuitenkin lopulta hyvä fiilis, ja sitten niitä kivoja ja rentouttavia juttuja. Toivottavasti tekin löydätte vapaapäiviinne (ja mahdolliseen talvilomaan) sopivan tasapainon palauttavaa rentoutumista ja nollaamista sekä aikaansaamista ja itsensä haastamista myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti