keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Oma varallisuuteni

 Edellisessä kirjoituksessani kävin läpi viime vuoden tuloja ja menoja. Tällä kertaa raotan ovea omiin raha-asioihini vielä tarkemmin esittelemällä oman varallisuuteni kehitystä edellisen 11 vuoden aikana. Aloin pitämään kirjaa omista tuloista ja menoista v. 2009 lopulla muutettuani omaan kotiin, joten pystyn aika hyvin arvioimaan, miten varallisuus on tämän jälkeen kehittynyt. Lisäksi olen vuodesta 2015 lähtien tehnyt satunnaisesti varallisuuslaskelmia. Varallisuuteen lasken eri tileilläni olevat rahat ja käteisen sekä aloitettuani sijoittamisen vuonna 2018 myös Nordnetin sijoitussalkun arvon. Lainaa en ole joutunut ottamaan missään vaiheessa, enkä omista asuntoa, joten muuta mainittavaa omaisuutta minulla ei ole.

Alla olevassa kaaviossa on kuvattu varallisuuteni kehittyminen tammikuusta 2010 tammikuuhun 2021. Olen pyrkinyt kirjanpidon ja varallisuuslaskelmien pohjalta tekemään mahdollisimman tarkat arviot varallisuuteni kokonaissummasta puolen vuoden välein (tammikuun ja heinäkuun alussa). Heittoa saattaa siis olla jonkin verran, esimerkiksi v. 2010-2013 sain palkkani takautuvasti seuraavassa kuussa, mutta kirjanpitoon merkitsin palkan aina työntekokuukaudelle. Kuvaajasta näkee kuitenkin varallisuuteni yleisen kehityskulun.


Vuoden 2010 alussa minulla oli noin 44 000 €:n varallisuus. Tätä edeltäviltä vuosilta en ole pitänyt juurikaan kirjaa raha-asioistani, mutta olin kuitenkin 2,5 vuotta kaupan kassalla töissä asuessani vielä vanhempien luona. Tuolloin varallisuuteni siis kehittyi varmaan ihan hyvää tahtia, koska vanhemmilla asuessa menoja ei juurikaan ollut, eli lähes kaiken pystyi laittamaan säästöön. Lisäksi olin pystynyt jo lapsena ja nuorena laittamaan säästöön esimerkiksi vanhemmilta ja sukulaisilta saatuja lahjarahoja sekä kotitöistä ja lapsenvahtikeikoista tienaamiani rahoja.

Vuosien 2010-2013 aikana varallisuuteni kehittyi hitaasti mutta kehittyi kuitenkin, kun tein opintojen ohella edelleen töitä myyjänä. Vuosina 2014 ja 2015 tuli pientä takapakkia, kun tein gradua ja olin kumpanakin vuonna vain muutaman kuukauden töissä. Vuonna 2016 käyrä lähteekin ihan kunnon nousuun, kun pääsin valmistumisen jälkeen oman alan töihin ja palkkaa alkoi tulla nettona n. 2 400 € / kk. Vuosien 2018-2019 aikana olin osittain opintovapaalla, mutta aikuiskoulutustuen turvin pystyin silti kasvattamaan varallisuuttani. Maaginen 100 000 €:n raja minulla meni rikki elokuussa 2019! Käyrä on jatkanut kasvuaan myös vuonna 2020, vaikka palkkatuloni ovat olleet maaliskuun 2020 jälkeen pyöreä nolla. Kuitenkin esimerkiksi sijoitussalkkuni on maaliskuun jälkeen noussut ennätysvauhtia, joten se on kompensoinut pieniä tulojani.

Tällä hetkellä varallisuuteni jakautuu seuraavasti:
Käteinen: 104 €
Käyttötili: 473 €
ASP-tili: 33 408 €
Nordnet-salkku: 30 652 €
Bank Norwegian: 53 449 €
Yht. 118 086 €

Bank Norwegianin säästötililtä voisi kyllä siirrellä taas jossain vaiheessa lisää rahaa Nordnetiin, ja ASP-tilille lähtee huhtikuussa kolme tonnia lisää parempien korkojen perässä. Joka tapauksessa olen näihin lukemiin tyytyväinen ja toivon, että varallisuuteni ei ihan hirveästi notkahda tänäkään vuonna. Yhtenä vuoden tavoitteena onkin, että varallisuus olisi vuoden lopullakin vähintään 110 000 €!

4 kommenttia:

  1. Vautsi todella ihailtavaa, että olet seurannut omaa talouskasvua täysi-ikäisyyden alkumetreiltä saakka. Siinä varmasti yksi syy miksi talouskavu on ollut noin huimaa etenkin heti kun tulotaso opiskelujen jälkeen on kasvanut. Mutta jos ei omasta taloudestaan olisi ollut lainkaan kiinnostunut olisivat menit helposti kasvaneet tulojen mukaisesti. Tässä on kuitenkin hyvin nähtävillä mitä reilussa 10 vuodessa päämärätietoisuudella voi saada aikaan. Melko paljon rahaa tuolla Bank Norwegianissa tosiaan on, odotatko että pörssissä tulee uusi romahdus vai onko aikeissa ostaa esim. asunto noilla rahoilla? Joka tapauksessa ihan hyvä varmasti miettiä tuottavampia kohteita ainakin osalle tuosta summasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Joo oman talouden seuraamisen aloittaminen on kyllä ollut hyvä päätös. :) Bank Norwegianissa on noin iso osa säästöistä lähinnä, koska en vaan ole vielä uskaltanut laittaa hirveän suurta osaa säästöistäni sijoituksiin (ja BN:n säästötilin avatessani korko oli 1,75 % nykyisen 0,75 % sijaan). Vaikka nyt jälkiviisaana voikin todeta, että olisi kyllä kannattanut laittaa paljon enemmänkin rahaa sijoituksiin. :D Ja Nordnetin salkku on ollut ihmeen hyvässä nousussa, niin sen takia en viitsi nyt tehdä mitään kovin isoja peliliikkeitä. Mutta kyllähän tuota rahaa voisi taas vähitellen alkaa siirrellä, koska paremmin se varmaan silti Nordnetissä pitkällä aikavälillä tuottaa, vaikkei ajoitus menisikään ihan nappiin.

      Poista
  2. Hienoa, että varallisuutesi on noussut noinkin paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Itsellä on jäänyt kirjanpito hieman vähemmälle lähivuosina, joten tuollainen vertailu on mahdotonta. Pitänee alkaa pitää parempaa kirjaa tulevaisuudessa täällä Hämeenlinnassa, varsinkin kun vihdoin olen itsekin aloitellut tuota sijoittamista ja sijoitussalkkukin on lähtenyt jo hieman nousuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo suosittelen lämpimästi kirjanpidon jatkamista! Kyllä tuo varallisuuden seuranta myös motivoi kasvattamaan sitä, ja sijoitussalkun arvoa on myös kiinnostaa seurata. :) Itselläkin on ihan helpottavaa näitä käppyröitä seuraamalla tietää, ettei tuolta ihan heti pudota, vaikka varallisuus ottaakin tänä vuonna vähän takapakkia.

      Poista