tiistai 6. lokakuuta 2020

Hyvinvoinnin jäljillä

 Yalen yliopiston psykologian professori Laurie Santos huolestui pari vuotta sitten opiskelijoiden lisääntyvästä stressistä, ahdistuksesta ja masennuksesta. Vastauksena tähän syntyi “Psychology and the Good Life” -kurssi, jossa käytiin läpi tapoja elää onnellisempaa ja mielekkäämpää elämää. Kurssista tuli Yalen historian suosituin kurssi ja se päätettiin muuttaa kaikille ilmaiseksi. Nykyään kurssi löytyy Courserasta nimellä "The Science of Well-Being". Kurssilla esitellään psykologian tutkimustietoa onnellisuudesta ja keinoja, miten sisällyttää kurssin oppeja omaan elämään.

 Päätin itse aloittaa kurssin elokuussa ja olen nyt käynyt sen melkein loppuun asti. Voin suositella kurssia lämpimästi kaikille, jotka ovat kiinnostuneet löytämään uusia tapoja oman hyvinvointinsa lisäämiseksi (eli varmaan kaikille :D). Kurssi on tosiaan ilmainen, vaikka välillä mainostetaankin, että kurssista voi tilata maksullisen todistuksen. Suoritan itse kurssin kuitenkin lähinnä omaksi ilokseni. Olen kyllä tehnyt tunnollisen opiskelijan tavoin myös muistiinpanoja, koska monet kurssin teemat ja kurssilla esitellyt tutkimukset ovat tosi kiinnostavia ja tulevat varmaan esille myöhemmissä blogikirjoituksissani! Kurssin kielenä on englanti mutta opetus on hyvin selkeää ja videoihin saa halutessaan englanninkieliset tekstitykset.

 Kurssilla osoitetaan eri tutkimuksiin vedoten, etteivät ne asiat, joita usein tavoittelemme ja joihin suuntaamme paljon energiaa, yleensä tee meitä onnellisiksi, esim. iso palkka, kalliiden tavaroiden omistaminen tai täydellinen ulkonäkö. Vastaavasti monet asiat, joita emme välttämättä aktiivisesti tavoittele, ovat tutkitusti yhteydessä onnellisuuteen, esim. ystävällisyys muita kohtaan, ajan priorisointi rahan sijaan ja kyky keskittyä hetkeen. Kurssin opetuksen ja monien tutkimusten konteksti on aika jenkkipainotteinen ja kurssi on ensisijaisesti yliopisto-opiskelijoille suunnattu, mutta käytännön harjoitukset ovat mielestäni sovellettavissa oikeastaan mihin tahansa elämäntilanteeseen.

 Viikkojen 1-6 tehtävissä on luentoja sekä yleensä jokin viikkotehtävä. Viikkojen 7-10 aikana tarkoituksena on valita jokin hyvinvointia lisäävä tapa, johon keskittyy ja sitoutuu neljäksi viikoksi. Ja vaikka kursseilla puhutaan viikoista, niin ne voi suorittaa ihan omassa tahdissaan niin nopeasti tai hitaasti kuin haluaa. Kaikkein eniten kurssista kuitenkin varmaan saa irti, jos oikeasti paneutuu harjoituksiin joka viikko ja varaa niille aikaa. Minun täytyy myöntää, että olen luistanut osasta harjoituksista, koska "nyt on huono ajankohta ja niin paljon muutakin tekemistä...!" Olen sentään merkinnyt kaikki nuo tehtävät muistiin, jotta voin palata niihin myöhemminkin. Tämän kuukauden tehtäväksi otin kurssin innoittamana meditaation harjoittamisen, ihan senkin takia, etten ole ikinä päässyt siihen kunnolla sisälle enkä ole ikinä harjoittanut sitä säännöllisesti päivittäin. On siis kiinnostava nähdä, opinko kuukauden aikana yhtään paremmaksi meditoijaksi. :)

 Omaan hyvinvointiin satsaaminen on todella tärkeää, mutta teemme sitä ihan liian vähän. Työ tai opiskelu menee monella kunnon yöunien edelle, eikä väsyneenä ja stressaantuneena jaksakaan enää pitää huolta itsestään, kehostaan ja mielestään. Tämä vuosi on ollut monella tapaa hyvin poikkeuksellinen ja stressaava, ja syksyn tulo voi olla sen takia erityisen raskas. Tässä omat kolme neuvoani siitä selviämiseen:

  • Käy ulkona kävelemässä tai lenkkeilemässä ja nauttimassa luonnosta.
  • Soita tai laita viestiä jollekin, jonka kanssa et ole vähään aikaan jutellut.
  • Illalla sen sijaan, että selaat somea tai uutisia, mieti mistä olet tänään kiitollinen!

Lempeyttä, lämpöä ja onnen pilkahduksia syksyynne! ♡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti