perjantai 19. elokuuta 2022

Vuoden tavarabudjetista jäljellä 348 €

 Otin yhdeksi vuoden tavoitteista, että saisin ostaa vuoden 2022 aikana tavaroita enintään 1000 €:lla. Linkin takaa löytyy pohdintaa ja perusteluja siitä, minkä määrittelen tässä yhteydessä tavaroiksi, mutta käytännössä en laske mukaan kulutustavaraa, esim. hygieniatarvikkeita, vaan kaikki "pysyvät tavarat", kuten huonekalut, vaatteet ja viihde-elektroniikan sekä muille ostamani tavaralahjat.

Nyt kun vuodesta on kulunut noin 63 %, tavarabudjetistani on kulunut 65 %, tarkalleen ottaen 651,57 €! Olen siis kuluttanut vähän enemmän kuin mitä vuotta on kulunut, mutta oikeastaan nyt tilanne on mielestäni oikein hyvä, koska keväällä tavoitteen toteutuminen näytti välillä aika heikolta. Olin nimittäin ennen maaliskuun loppua polttanut tavarabudjetistani jo yli puolet, ja pelkästään maaliskuussa ostelin tavaroita 453,85 €:lla! Sen jälkeen tahti on kyllä selvästi rauhoittunut, esimerkiksi huhtikuussa en ostanut mitään tavaroita. Alla kuvaajassa näkyy, miten kuukausittainen ostelutahtini (punainen viiva) vertautuu siihen, jos olisin kuluttanut tavarabudjetin tasaisesti eri kuukausina (sininen viiva). Ja kunhan en elokuun aikana ostele enää tavaroita, olen taas vähän alle budjetin mukaisen tasaisen kulutuksen!

Tavarahankinnoista pomppaa selvästi esiin kaksi hankintaa ylitse muiden, ja näistä ensimmäinen on puhelin. Uuden kännykän ostamista suunnittelin jo alkuvuodesta, koska aiemman (5 vuotta vanhan) kännykkäni onnettoman pieni sisäinen muisti johti siihen, että jouduin jatkuvasti poistelemaan sovelluksia ja tyhjentämään välimuistia, ja sovellusten päivittäminen alkoi olla työn ja tuskan takana. En kuitenkaan ostanut puhelinta ihan kalleimmasta päästä ja löysin Samsung Galaxy A22 5G:n Gigantista 179 €:lla. Lisäksi Verkkokauppa.comista tuli ostettua puhelimeen suojakotelo (19,90 €), mutta kaikkiaan selvisin kännykän päivittämisestä pikkuisen alle 200 eurolla.

Ja vuoden kalleimpana tavarahankintana on ollut kihlasormus! Tätä en tullut edes miettineeksi vuoden alussa mutta eipä tätä nyt yllätysmenoksikaan voi kai sanoa, koska olin itse se, joka päätti lopulta kosia. :D Laitankin siksi sormuksen omaan tavarabudjettiini, koska oli oma ratkaisu tehdä tämä hankinta jo nyt, ja muutenhan tämä olisi tuntunut tavaraostorajoitusten kiertämiseltä. En hirveästi käytä koruja enkä halunnut mitään massiivista (tai superkallista...) sormusta, mutta kuitenkin halusin ostaa kivannäköisen kultasormuksen, joten piti siitä lopulta 252 € maksaa. Alkuperäinen hinta oli 315 € mutta netistä tilaamalla olisi saanut 20 % alennuksen, niin onneksi kehtasin pyytää samaa alennusta myös myymälässä! Eli jee, ollaan kihloissa eikä tavarabudjettikaan onneksi tähän uuteen askeleeseen kaatunut. ;D

Kaikki vuoden tähänastiset tavaraostokseni ovat jakautuneet seuraavasti:
252 € korut
206,89 € viihde-elektroniikka
58,26 € lahjat
48,99 € vaatteet
44,99 € sisustus (peili)
16 € kauneudenhoitotuotteet
15,99 € kirja
8,45 € toimistotarvikkeet (geelikynä ja muutama kortti)

Olen viime vuosina yrittänyt rajoittaa etenkin vaatteiden hankintaa, mutta samalla olen herännyt siihen, että tyylini on vähän muuttunut. En enää tykkää käyttää kovin kireitä paitoja, jotka tulevat kiinni kainaloihin tai korostavat jokaista pienintäkin vatsamakkaraa. Siksi en ole pystynyt ottamaan ihan täyttä stoppia vaatteiden osteluun. Tuohon alle 50 euroon on sisältynyt yksi kesäinen mekko sekä second hand -kaupoista löytämäni kolme kivaa rennompaa paitaa. Yritän siis pitää jatkossakin mielessä, että vaatekaappia voi uusia vähää kerrallaan eikä aina tarvitse silti ostaa kokonaan uutta!

Loppuvuodesta tuleekin ihan kiinnostava, koska muutan todennäköisesti loka-marraskuussa vielä yhteen väliaikaiseen vuokrakämppään mutta osa omaisuudesta ja varsinkin huonekaluista seuraa perässä vasta vuodenvaihteessa. Mutta otan tämän sitten minimalistihaasteena, koska tuntuisi aika turhalta ostaa parin kuukauden välivaiheen takia hirveästi uutta tavaraa nurkkiin pyörimään. Vaikka toki muuton myötä ilmenee kuitenkin aina niitä isompia ja pienempiä hankintatarpeita... Pidän kyllä tavarabudjetin mielessä muuton aikanakin mutta en takaa mitään. :D Katsotaan miten pitkälle tämä tonni vielä riittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti