maanantai 26. syyskuuta 2022

Säästövinkkejä ruokakauppaan

On ollut jo pidempään tarkoitus jossain vaiheessa avata omat vinkkini siihen, miten säästää rahaa ruokakaupassa. Nyt elintarvikkeiden(kin) hintojen noustessa aihe on hyvinkin ajankohtainen. Osa vinkeistä voi olla itsestäänselviä, mutta toivottavasti löydät myös jotain uutta pohdittavaa näistä 7 kohdasta! Ja jos jotain jäi mainitsematta, olet erittäin tervetullut jättämään kommenttisi!

Tee kauppalista
Suunnittelemalla ennen kauppaan menoa, mitä ruokaa aiot tehdä ja mitä siihen tarvitset, vältyt todennäköisemmin turhilta heräteostoksilta. Ruokalistan suunnittelussa kannattaa hyödyntää kodin kaapeista jo valmiiksi löytyvät ainekset ja suosia kauden kasviksia ja juureksia. Toki silmät kannattaa pitää auki myös hyville tarjouksille, kunhan ostat sellaisia ruokia, joille sinulla on suunniteltu käyttötarkoitus ja ehdit käyttää ne ennen kuin ne menevät pilalle.

Oma kassi mukaan
Muovikasseja on ehkä turhaankin demonisoitu, koska niiden ympäristökuorma ei ole kovin kummoinen, kunhan ne päätyvät aikanaan sekajätteeseen tai muovinkeräykseen. Mutta turha rahareikä ne silti ovat, jos sellaisen ostaa jokaisella kauppareissulla! Olen itse jo reilun vuosikymmenen ajan pitänyt käytännössä aina laukussa mukana ohutta kangaskassia. Se mahtuu pieneen tilaan ja sen avulla saa paljon tavaraa kuskattua kotiin, vaikka tulisi käytyä suunnittelemattomalla kauppareissulla. Isommille ostoksille otan sitten mukaan vähän isomman muovisen kestokassin, joka on myös maksanut itsensä jo moninkertaisesti takaisin. Ja jos muovikasseja ostaa sen takia, että niitä voi käyttää roskapusseina, erilliset roskapussirullat tulevat kyllä halvemmiksi. (Eikä kellään toivottavasti kerry roskia yhtä paljon kuin mitä ruokakaupasta tuodaan tavaraa kotiin...)

Vertaa kilohintoja
Pelkkä pakkausten hintojen vertailu voi olla harhaanjohtavaa, joten etenkin ostettaessa hyvin säilyviä tuotteita tai tuotteita, joita kuluu paljon, isompi pakkaus tulee pääsääntöisesti kilohinnaltaan halvemmaksi. Esim. 500 g paketti tulee yleensä halvemmaksi kuin kaksi 250 g pakettia. Toki tässäkin on poikkeuksia, eli kannattaa aina vilkaista hyllynreunasta tuotteen kilohinta tai litrahinta. Ja jos on aiemmin suosinut jotain kalliimpaa merkkiä, voi myös kokeilla kaupan omia tuotemerkkejä, jotka ovat yleensä halvempia eivätkä oman kokemuksen mukaan yleensä sen huonompia.

Hyödynnä punalapputuotteet
Lähes kaikilla ruokakaupoilla on käytäntö, jossa viimeisen käyttöpäivän lähestyviä lihatuotteita, maitotuotteita, eineksiä yms. saa ostettua esim. -30 % normaalihinnasta. S-ryhmällä on käytössä myös ilta-ale, jossa yleensä klo 21 jälkeen punalaputetut tuotteet saa -60 % hintaan, niin tämä on jo hyvin merkittävä alennus. Lidlillä on myös välillä hävikkilaatikkoja, joista voi saada vihanneksia ja hedelmiä hyvinkin edullisesti. Näiden kanssa toki kannattaa muistaa sama kuin muutenkin ruokaostoksilla, eli miettii käyttääkö tuotteesta ainakin sen verran, että sen ostaminen oikeasti kannattaa. Mutta esim. lihan tai kalan voi hyvin myös pakastaa, jos kaikkea ei tule heti käytettyä.

Pakasta tai säilö
Pakastin on kaikkiaan oikein hyvä ystävä ruokahävikin välttämisessä, ruokakuluissa säästämisessä ja punalapputuotteiden hamstraamisessa! Omasta pakastimesta saattaa löytyä valmispakasteiden ohella mm. kesällä poimittuja mansikoita ja mustikoita, aiempia leipomuksia ja joskus kokonaisia leipäpusseja. Kun joka tapauksessa paahdan lähes aina leipäni, niin on oikeastaan sama onko leipä lämpimässä vai pakkasessa. En edes muista, koska meillä olisi viimeksi päässyt leivät homehtumaan. Sienien kohdalla on sitten tullut harrastettua pakastamisen sijaan kuivattamista ja säilömistä lasipurkeissa. Kuivattuna sienet eivät paljon tilaa vie ja liottamalla ne vedessä ennen ruuanlaittoa niistä saa maukkaan lisän esim. risottoon.

Kokeile tuorekalan ja lihan sijaan muita proteiininlähteitä
Kala ja liha ovat jo ennenkin olleet melko kalliita ja ne ovat myös niiden tuoteryhmien joukossa, joiden hinta on noussut eniten. Jos punalapputuotteitakaan ei löydy pelastamaan kauppareissua, niin kannattaa kokeilla tuorekalan sijaan esim. pakastealtaan kalavalikoimaa tai lihatuotteiden sijaan kasviperäisiä proteiineja. Pavut, linssit ja soijarouhe säilyvät paremmin ja ovat yleensä lihaa halvempia sekä terveyden kannalta parempia, joten niitä kannattaa kokeilla!

Suosi itsetehtyä kotiruokaa
Ravintolaruoka on lähes poikkeuksetta kalliimpaa kuin ruokakaupasta ostettu ruoka, ja kaupan valmisruuat ovat kalliimpia kuin raaka-aineista itse valmistettu ruoka. Vaikka jauhojen hinta onkin noussut myös nopeasti, silti itse leivottu leipä tai pulla tulee edelleen halvemmaksi kuin kaupasta valmiina ostettu. Joten jos haluaa säästää rahaa, itse kokkailu ja vaivannäkö kyllä kannattaa. Ja kun tekee kerralla suuremman annoksen, sitä voi syödä useampana päivänä (tai laittaa osan pakastimeen!), joten lieden ääressä ei tarvitse hikoilla sentään joka päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti