lauantai 29. lokakuuta 2022

Kirjaesittely: The Power of Habit

Kirjoittelen taas yhden lukemani kirjan pohjalta. Tällä kertaa kyseessä on taloustoimittaja Charles Duhiggin kirjoittama best-seller "The Power of Habit" (2012), jonka luin englanniksi, mutta joka on julkaistu myös suomeksi nimellä "Tapojen voima".

(Kuva: CharlesDuhigg.com)

Kirja käsittelee tapoja, niiden syntymistä, muuttamista ja miten tavat vaikuttavat yksilöiden ja yritysten menestymiseen. Kirjan pohjalla on tutkimustulos siitä, että jopa 40 % asioista, joita teemme päivittäin, eivät ole päätöksiä vaan tapoja. Aivot säästävät energiaa ja kognitiivista kapasiteettia, kun meillä on olemassa valmiita toimintamalleja, joita toistamme ilman että niitä tarvitsee sen kummemmin miettiä. Tämä on kuitenkin myös syynä siihen, että toistamme ikään kuin huomaamattamme haitallisia käyttäytymismalleja: esim. herkkujen napostelu vaikka on jo kylläinen, somen avaaminen ja päättymättömän ärsykevirran selaaminen, tupakointi...

Tapojen syntyminen esitetään kirjassa ketjuna: ärsyke - toiminta - palkkio. Ärsyke voi olla tietty paikka, sosiaalinen tilanne, kellonaika, näkymä, esine, haju, ääni, mainos, henkilö jne. Ärsyke laukaisee lähes automaattisesti toiminnan tai ainakin voimakkaan mielihalun tiettyyn toimintaan. Tavat toistuvat sitä todennäköisemmin, mitä enemmän koemme saavamme sen seurauksena jonkinlaisen palkkion. Palkkio voi olla esimerkiksi mielihyvän tunne, rentoutuneisuus, muiden seura, ahdistuksen lievittyminen tai tylsyyden ehkäisy.

Kirjan mukaan tapojen muuttamisessa on ensinnäkin tärkeää tunnistaa haitallinen tapamme tai käytösmallimme, sekä tiedostaa palkkio. Jos otetaan esimerkiksi tupakointi, sen palkkio voi olla esimerkiksi rentoutuneisuuden tunne tai muiden seura. Sitten on tärkeää erottaa tapaan johtava ärsyke: Alkaako tupakkaa tehdä mieli tiettyyn kellonaikaan? Tietyssä paikassa tai seurassa? Edeltääkö tupakanhimoa yleensä jokin tapahtuma tai tunnetila? Sitten haitallinen tapa muutetaan uudeksi tavaksi, joka palvelee saman palkkion saavuttamista. Esimerkiksi tupakoinnista rentoutumista hakeva voi tupakanhimon iskiessä tehdä jotain muuta rentouttavaa: lähteä kävelylle, kuunnella musiikkia, meditoida tai hengittää hetken aikaa syvään.

Kun muokataan jotain tapaa, ärsyke ja palkkio voivat siis pysyä samoina, mutta toiminta niiden välissä muuttuu. Huonoja tapoja laukaisevia ärsykkeitä voi myös yrittää karsia: Jos makeanhimon laukaisee ruokakaapissa nähty suklaapatukka, niin ehkä suklaapatukat kannattaa säilyttää jossain muualla (esimerkiksi kaupan karkkihyllyssä). Jos pelihimo iskee usein kävellessä töistä kotiin tutun pelipaikan ohi, niin voi tietoisesti muuttaa reittiään siten, ettei koko paikkaa tarvitse nähdä. Tavat ja houkutukset syntyvät usein, kun asiat toistavat ennustettavaa kaavaa, esimerkiksi jos ruoan jälkeen syö aina jotain makeaa. Rikkomalla näitä kaavoja houkutukset ja mielihalut eivät yleensä pääse iskemään samalla tavalla, jolloin omaa toimintaa on helpompaa muuttaa.

Kirja tukee myös käsitystä siitä, ettei kannata yrittää muuttaa liikaa kerralla. Keskeisten hyvien tapojen omaksuminen saattaa kuitenkin synnyttää sivutuotteena myös muita hyviä tapoja - "habits spill over". Esimerkiksi liikuntaharrastus johtaa yleensä muihinkin terveellisiin valintoihin, ruokapäiväkirjan pitämisen on todettu johtavan yleensä myös parempaan painonhallintaan, ja omien menojen kirjaaminen parempaan taloudelliseen tilanteeseen! Eli jos haluaa pysyviä muutoksia, kannattaa keskittyä aluksi yhteen muutettavaan asiaan mieluummin kuin valtavaan yhtäkkiseen elämäntaparemonttiin. Mutta jos pystyy omaksumaan yhdenkin hyvän tavan ja siitä tulee automaattinen, sillä voi olla laajempiakin positiivisia vaikutuksia.

Kirja oli kiinnostava lukukokemus ja siinä oli käytännön vinkkien lisäksi myös ihan kiinnostavia tarinoita eri yritysten onnistumisista ja epäonnistumisista, miten mainonnassa hyödynnetään tietoa ihmisten tavoista, ja miten isot muutokset poliittisissa liikkeissä syntyvät. Välillä mentiin omaan makuuni ehkä turhankin syvälle yritysmaailmaan, mutta pääpiirteissään kirja oli hyvä ja suositeltava lukukokemus! Osa tavoista on toki monimutkaisempia kuin toiset ja esimerkiksi päihteiden käytössä on hyvä erottaa psykologisesta riippuvuudesta (johon voi vaikuttaa yllä kuvatuin keinoin) fyysinen riippuvuus, jossa voidaan tarvita alkuun tueksi esimerkiksi lääkeapua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti