torstai 30. joulukuuta 2021

Listaideoita bullet journaliin

 No sainpas vielä mahdutettua yhden postauksen vuoteen 2021! Tosi vauhdilla tämä vuosi on mennyt ja kaikkiaan olen selvinnyt tästä toisesta koronavuodesta yllättävänkin hyvin. Vielä tosin on to-do-listalla kaikenlaista pientä, mitä haluaisin saada vielä tänä vuonna tehtyä, mutta riittääpähän puuhasteltavaa, kun opiskeluistakin on nyt muutama viikko vapaata. ;D

Olen aiemmin kirjoitellut täällä bullet journalin pitämisestä eli bujoilusta sekä esitellyt omaa bujoani. Vaikka sinällään bujon pitämisen voi aloittaa koska tahansa, vuodenvaihde on siihen mielestäni erityisen hyvä aika - ainakin itse kun tykkään asettaa tavoitteita aina kalenterivuodelle kerrallaan. Itse aloitin siis bujoilun vuoden 2018 alusta ja pidän yhtä bujoa yhden (tai kaksi) kokonaista vuotta. Saan nyt jatkaa vielä viime vuoden bujollani, joten ihan kokonaan ei tarvitse aloittaa alusta, mutta jonkin verran uusia kokoelmia ja listoja taidan ottaa käyttöön ensi vuonna. Siksi kirjoittelenkin tällä kertaa erilaisista kokoelmista ja listoista, jotka olen itse kokenut käteväksi tai joita ajattelin kokeilla!

Tästä näkymästä alkoi tämän vuoden bujoni!
(Nyt noilla sivuilla onkin jo vähän täydempää!)

Vuoden tavoitteet
Blogin nimestäkin ehkä voi päätellä, että rakastan tavoitteiden asettamista, seuraamista ja saavuttamista. Mutta sen sijaan, että tekisin hetken mielijohteesta uuden vuoden lupauksia, jotka unohdan jo ennen loppiaista, kirjaan tavoitteet ylös ja muotoilen ne mahdollisimman konkreettisesti. Näin tavoitteet eivät pääse unohtumaan ja niissä edistymistä voi seurata pitkin vuotta.

Syntymä- ja nimipäivät
Kun Facebookissakaan ei tule enää kovin usein käytyä, niin mitenpä sitä muuten enää pysyisi perillä ihmisten syntymäpäivistä? Tämä on siitä kätevä, että kun kaikki päivämäärät ovat samalla sivulla, ne on helppo siirtää seuraavaan bujoonkin, ja aina laatiessa uuden kuukauden näkymää, synttärisivulta voi vilkaista, keiden merkkipäiviä on tulossa. Merkitsen syntymäpäivien oheen myös synnyinvuoden, koska esimerkiksi kaveripiirini on lisääntynyt viime vuosina sitä tahtia, etten kyllä muuten pysyisi kartalla siitä, kuinka vanhoja kenenkin lapset ovat.

Siivouskalenteri
Joo, kuulostaa vähän ankealta, mutta tämän tarkoituksena on jakaa vuoden aikana eri siivousprojektit tietyille kuukausille sen sijaan, että tekisi kerran vuodessa jonkun super-mega-siivouksen. Itselläni tällaisia kerran tai pari vuodessa tehtäviä siivousprojekteja ovat esim. lattioiden peseminen, ikkunoiden peseminen, kirjoituspöydän läpikäynti, vaatekaapin läpikäynti, kylpyhuoneen perusteellinen siivous, pakastimen sulatus ja jääkaapin putsaus. Laitan samalle sivulle myös ylös, koska olen viimeksi imuroinut, pessyt pyykit ja vaihtanut lakanat, niin pysyn näissäkin kartalla.

Sekalaista muistettavaa
Tälle sivulle merkitsen erinäisiä muistettavia asioita, mm. tilinumeroni, passin numero ja voimassaoloaika, kirjastokortin numero, Wifin salasana, rokotusten ottopäivät ja muuta sekalaista terveystietoa (koska olen viimeksi käynyt hammaslääkärissä/gynekologilla...). Näitä on joskus kätevä saada tarkistettua nopeasti yhdestä ja samasta paikasta sen sijaan, että pitäisi lähteä penkomaan läpi koko kirjoituspöytää / kalenteria / asuntoa.

Opinnot ja niissä eteneminen
Opiskelijana on hyvä pysyä kartalla siitä, mitä kursseja on jo suorittanut, mitä on vielä suorittamatta, koska kurssien ilmoittautumisajat ovat, ja miten kurssi suoritetaan (kirjatentti / verkkokurssi / luennot...). Itseäni myös motivoi kovasti, kun saa sitten värittää listalta pois suoritettuja kursseja!

Kilometritaulukot
Tätä suosittelen jokaiselle lenkkeilyä, pyöräilyä, uintia, hiihtoa tai muuta kilometrejä kerryttävää lajia harrastavalle. On hauska seurata kilometrien kertymistä ja pyrkiä rikkomaan kilometreissä omia viikko-, kuukausi- tai vuosiennätyksiä. Tai jos lajina on jokin muu, niin tämän sijaan voi merkitä ylös treenipäiviä ja treenin kestoa.

Tulojen ja menojen seuranta
Okei, tästä minulla on toki erilliset Excelini, mutta teen bujoon myös koontia kuukausitasolla kaikista menoista, tuloista ja netosta sekä kuukauden isoimmista menoeristä asumiskulujen jälkeen. Mukana on dataa myös edellisten vuosien menoista ja tuloista vuositasolla eriteltynä.

Ruokaideoita
En viitsi bujoa täyttää erilaisilla resepteillä, mutta olen kuitenkin kerännyt bujoon listan vakioruokalajeista, joita tykkään kokkailla sekä lyhyesti niihin tarvittavat ainekset. Listalta saa paitsi ideoita siitä, mitä ruokaa ei ole kokkaillut hetkeen, sen avulla voi myös nopealla silmäyksellä tarkistaa, mitä aineita pitäisi lisätä kauppalistalle.

Lainassa
Tämä ei itselläni paljoa tilaa vie, mutta tämä on kuitenkin hyvä lista olla olemassa. Täten on ainakin jotain oman muistin tukena siitä, mitä on lainannut keneltäkin tai kenellekin, jotta tavarat todennäköisemmin palautuisivat lopulta oikealle omistajalleen.

Kipulogi/oirepäiväkirja
Tätä en ole vielä ottanut käyttöön, mutta uskon sen olevan ihan hyödyllinen. Ihmiset usein pitkittävät lääkäriin hakeutumista, vaikka jotain vaivoja ja uusia oireita ilmenisi, ja tilanteeseen ikään kuin totutaan. Lopulta voi olla vaikea edes muistaa, koska jokin oire on alunperin alkanut, oli sitten kyse hammassärystä tai oudosta ihottumasta. Itseäni kiinnostaa seurata silloin tällöin ilmeneviä päänsärkyjä, jospa pystyisin löytämään niille jonkin selityksen. Olen myös välillä ehkä ylirasittanut kehoani, koska loppuvuoden aikana olen toipunut mm. takareiden revähdyksestä, kipeästä ranteesta ja jomottavasta olkapäästä...

Väritettävä maailmankartta
Tämäkin on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta monet siis käyttävät tätä värittääkseen ne maat, joissa ovat käyneet. Itse välttelen lentokoneella matkustamista, joten tämä ei siinä mielessä sovi minulle, mutta totesin, että voinhan aina tehdä elokuvien avulla "matkoja" eri maihin ja uusiin kulttuureihin! Eli voin värittää kartalta kaikki ne maat, joista olen nähnyt jonkun elokuvan. Suurin osa katsomistani elokuvista tulee kyllä Yhdysvalloista mutta olen sentään nähnyt lisäksi jo jonkin verran elokuvia Euroopan, Etelä-Amerikan, Aasian ja Afrikan maistakin. Uskoisin tällaisen kartan sitten motivoivan siinä, että katsoo erilaisia elokuvia eikä aina sitä samaa Hollywood-kamaa.

Kiitollisuuden aiheita
Meillä on taipumus tottua myös ympärillä oleviin kivoihin asioihin ja ihmisiin, joten itseään on välillä hyvä muistuttaa kaikesta siitä, mistä on kiitollinen. Ja tietenkin palata listan ääreen silloin, kun tuntuu, että kaikki on perseestä. Koska elämässä on myös niin paljon kaunista ja kiitoksen arvoista.

Näiden lisäksi bujossani on käytössä toki muitakin sivuja, joiden tarkoitus on varmaan aika itsestäänselvä, kuten läheisten osoitteet, kuukautiskalenteri, katsotut elokuvat, luetut kirjat, lukulistalla olevat kirjat... Mistä tahansa harrastuksesta ja uudesta projektista saa varmaan oman listan kehitettyä. Omassa bujossani on esimerkiksi nyt aukeamakaupalla muistiinpanoja saksan kieliopista, koska aloitin vasta hiljattain tämän kielen opiskelun. Mutta tässä nyt esiteltynä hyväksi havaittuja (tai pian käyttöön pääseviä) listaideoita, joista toivon mukaan avautuu myös jollekin lukijalle inspiraatiota omaan bujoiluun tai yleiseen arjen hallintaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti