maanantai 29. marraskuuta 2021

Väritettävä hyvän mielen joulukalenteri

 Ylihuomenna on jo joulukuun ensimmäinen päivä ja itselleni alkaa olla jo joulumieltä ilmassa (viime viikolla satanut ensilumi ehkä auttoi asiaa!). En ole aina ollut mikään jouluihminen, varsinkaan siinä aikuisuuden alkutaipaleella, kun lapsuuden innostus jouluun ja lahjojen saantiin oli hiipunut, eikä joululla ole minulle erityistä uskonnollista merkitystä. Kaupan kassalla työskennellessäni ne joulua edeltävät viikot olivat sitä paitsi aina vuoden kiireisimpiä ja välillä jouduin olla jouluaattonakin töissä, niin joulua oppi lähinnä odottamaan kauhulla. Kuitenkin viime vuosina on taas alkanut arvostaa tätä jouluperinteiden parissa nostalgiointia ja pientä hengähdystaukoa keskellä vuoden pimeintä aikaa. Huomaan myös kuuntelevani joulukuun aikana jopa niitä kaikkia ärsyttäviä joulualbumeita, joita vihasin teini-iässä, ja välillä löydän itseni ihan vapaaehtoisesti kirkosta Kauneimpia joululauluja laulamasta.

Joulukuun etenemistä on mielestäni kiva seurata jonkinlaisen joulukalenterin kautta. En ole aikuisiällä oikeastaan ostellut enää joulukalentereita, vaikka välillä olenkin saanut sellaisen vanhemmiltani. Vaihtoehtona perinteiselle avattavalle joulukalenterille voi kuitenkin tehdä itse väritettävän aktiviteettijoulukalenterin! Ideana on periaatteessa värittää ja suorittaa yksi tehtävä joka päivä, mutta toki tässä voi sallia itselleen joustoa. Mukaan voi laittaa jouluun liittyviä "velvollisuuksia", esim. lahjojen hankkiminen, mutta tarkoituksena olisi sisällyttää mukaan ennen kaikkea kivoja tekemisiä, jotka auttavat itseä joulutunnelmaan pääsemisessä. :) Alla esimerkkinä oma aktiviteettijoulukalenteri muutaman vuoden takaa, mutta osa aktiviteeteistä pääsee varmasti mukaan tämänkin vuoden versioon!

Kuvasta voi siis löytää esimerkkinä 25 talvista tai jouluista tekemistä, jotka suoritin tuolloin joulukuun aikana. Lumilyhdyn rakentaminen taisi onnistua vasta joulun jälkeen. (Etelä-Suomessa ei aina voi luottaa siihen, että ennen joulua tulisi tarpeeksi lunta, vaikka lumilyhty ei onneksi paljoa lunta vaadi!) Osa aktiviteeteista on aika höpsöjäkin, mutta tarkoituksena onkin, ettei tämä olisi vain yksi iso tekemislista, jota katsellessa stressitasot sen kun nousevat, vaan että sen tekeminen olisi pääosin mukavaa. Toki helppohan se on sanoa, kun en ole itse järjestämässä isoa joulukokoontumista suurperheelle tai hankkimassa jättimäistä lahjavuorta kymmenille tuttavilleni... Mutta jos esimerkiksi pipareiden leipominen stressaa, niin ei kai sitä ole pakko tehdä, vaan voi ostaa vaikka valmispipareita. Itselleni piparitaikinan tekeminen (ja maistelu!) on mukava osa jouluun valmistautumista, mutta jos se ei sinulle sitä ole, niin jätä välistä!

Tässä vielä lista 42 ehdotuksesta hyvän mielen jouluaktiviteeteiksi, joista voit itse valita mieleisesi noin 24 kohtaa omaan hyvän mielen kalenteriisi tai keksiä tarvittaessa lisää. Listan eri kohtia saa tietenkin myös varioida omaan tilanteeseen ja joulutunnelmaan sopiviksi! :)

1. kuuntele joulumusiikkia
2. tanssi / jumppaa joulumusiikin tahtiin
3. ota joulukoristeet esille
4. koristele joulukuusi
5. askartele itse joulukoriste (esim. lumihiutale ikkunaan)
6. sytytä kynttilä
7. tee oma joulukalenteri
8. osta / syö joulusuklaita
9. juo glögiä
10. kokeile jotain uutta jouluista viiniä, likööriä tai muuta juomaa
11. leivo joulutorttuja
12. tee / syö piparitaikinaa
13. leivo pipareita
14. tee oma piparkakkutalo / karkkitalo
15. osta itsellesi joululahja / joulukoriste / jouluinen asuste
16. pukeudu jouluisimpiin vaatteisiisi
17. pidä tonttulakkia päässä (töissä / kaupassa / siivotessa / koko päivä!)
18. katso jouluinen elokuva
19. lue jouluinen kirja tai tarina
20. kirjoita oma jouluinen runo tai tarina
21. käy joulukadulla / -markkinoilla
22. laula (Kauneimpia) joululauluja
23. lähetä joulukortti / -kortteja
24. käy kävelyllä lumisateessa
25. ihaile jouluvaloja
26. rakenna lumilyhty / lumiukko
27. tee lumienkeli
28. käy luistelemassa
29. osallistu pikkujouluihin
30. osallistu koulun / seuran joulujuhlaan
31. vietä somevapaa päivä
32. tee rentoutusharjoitus
33. pelaa lautapeliä / palapeliä
34. osallistu joulukeräykseen tai lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen
35. anna aineeton lahja
36. jätä hyvän joulun tervehdys tuntemattomalle esim. bussiin / kaupan ilmoitustaululle
37. soita jollekin kaverillesi / sukulaisellesi
38. ilahduta läheistä joululahjalla tai joulukukalla
39. tee joulusiivous (huom. joka nurkkaa ei ole pakko siivota!) ja nauti siististä kodista
40. kokeile jotain uutta joululeivonnaista tai jouluruokaa
41. tee / syö lempijouluruokaasi
42. nauti jouluaaton tunnelmasta

Sitten vaan omaa hyvän mielen joulukalenteria kokoamaan, piirtämään ja värittämään! Ja niille, jotka yrittävät vedota piirtämistaitojensa puutteeseen, niin ihan turhaan. Tämä tehdään ihan itseä varten, eikä tuotoksen tarvitse olla erityisen hieno tai taiteellinen. Ja piirtämistäkin voi kyllä harjoitella - ei kai kukaan ole hyvä piirtäjä, jos ei ikinä edes yritä piirtää! Ensin voi tehdä lyijykynällä ja sitten vahvistaa tussilla tai kuulakärkikynällä. Itse käytän myös Googlea apuna, jos en keksi, miten joku juttu piirretään. Kuvahakuun esimerkiksi "candle doodle", niin sieltä voi valita sopivan piirroskuvan ja varmasti kuvasta mallia ottamalla itse kukin saa tunnistettavan kynttilän aikaan! Tai sitten voi ihan vaan kirjoittaa ruutuun aktiviteetin ja värittää ruudun sen suoritettuaan, niin tämä ajaa saman asian.

Mukavaa joulun odotusta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti