lauantai 15. toukokuuta 2021

Sijoitusten ajallinen hajauttaminen

 Olen aiemmin kertonut blogissa omasta alkutaipaleestani sijoittamisen parissa. Sain muista talousblogeista jonkin verran vinkkejä ja neuvoja, mutta jotain olen oppinut myös vähän kantapään kauttakin. Jotta joku muu voisi oppia virheistäni, kirjoittelen nyt hajauttamisen merkityksestä sijoittamisessa. Hajauttamisen tarkoituksena on vähentää sijoittamiseen liittyviä riskejä ja hajauttaa omaisuutta eri tuottokohteisiin. Sen sijaan, että laittaa koko omaisuuden kerralla yhteen osakkeeseen ja rukoilee, ettei osakkeen arvo romahda, varmempi tapa on hajauttaa sijoituksensa niin ajallisesti kuin kohteidenkin mukaan.

 Passiiviset indeksirahastot ovat etenkin aloittelevalle sijoittajalle hyviä, koska niissä sijoitukset ovat jo valmiiksi hajautettuna. Esimerkiksi Nordnetin Indeksirahasto Suomi, jota omassa salkussani on isoin siivu, hajauttaa rahat Helsingin pörssin 25 markkina-arvoiltaan suurimpaan osakkeeseen. Maantieteellinen hajauttaminen kannattaa huomioida myös, eli mahdollisuuksien mukaan sijoittaa eri maiden (ja eri maanosien) rahastoihin. Tällöin yhden maan talouskriisi ei kaada omaa sijoitussalkkua kokonaan. Hajauttamista on toki myös se, että kaikki omaisuus ei ole kiinni osakesijoituksissa, vaan esimerkiksi ASP-tilillä tai kiinteäkorkoisella säästötilillä tai vaikkahan käteisenä patjan alla. Mutta patjankaan alla ei kannata koko omaisuutta pitää, esimerkiksi ryöstön tai tulipalon varalta...

Sijoitusten hajauttaminen kohteen mukaan on yleensä helppo ymmärtää, mutta ajallisen hajautuksen merkitys valkeni itselleni kunnolla vasta sössittyäni hieman tämän kanssa... Ja siis, jos osakkeiden ja rahastojen arvo olisi koko ajan tasaisessa nousussa, olisi kannattavaa laittaa heti sijoituksiin niin paljon rahaa kuin vaan pystyy sijoittamaan. Mutta kun yleensä näin ei ole, vaan osakkeiden arvo vaihtelee päivittäin. Markkinoita on äärimmäisen vaikea ennustaa ja ajoittaa, niin sijoitusten arvo voi pienellä aikavälillä yhtä hyvin nousta kuin laskeakin. Siispä samaa osaketta tai rahastoa voi seuraavalla viikolla saada jo huomattavasti edullisemmin. Täten isojen könttäsummien sijoittamista kerralla tulisi välttää. Mutta itsehän tein alussa juuri tätä, ja toisella kertaa tajusin vihdoin, miksi ajallisen hajauttamisen tärkeyttä painotetaan.

Aloitettuani tammikuussa 2018 sijoittamisen minulla oli jo valmiina säästöjä, joten siirsin malttamattona 10 000 € Nordnet-salkkuuni ja sijoitin ne kaikki ensimmäisen parin viikon aikana. Hajautin niitä eri rahastoihin ja osakkeisiin, mutta ajallisesta hajauttamisesta en vielä tuolloin huolehtinut. Onneksi rahastoni lähtivät lopulta ihan hyvään nousuun. Ja kun salkkuni oli vielä 9 kuukauden päästä hyvin plussan puolella, uskaltauduin sijoittamaan lisää. Eli sijoitin toiset 10 000 € yhden päivän aikana, why not!! Alla olevassa kuvaajassa on korostettuna se kohta, jossa päätin yhtäkkiä tuplata sijoitusteni määrän. Ja kuten näkyy, ajoitus ei "ihan" osunut nappiin, sillä lähes heti omistamieni sijoitusten arvo lähti juoksemaan alaspäin. Jos olisin vain malttanut hajauttaa sijoitukseni ajallisesti, esim. 1000 € / viikko, olisin voinut sijoittaa tuon saman summan loppuvuoden aikana niin, että suunnilleen joka viikko olisin saanut rahastoja ostettua entistä halvemmalla, ja tuo pörssinotkahdus olisi rokottanut salkkuani huomattavasti vähemmän.

Nordnet-salkkuni 1/2018 - 4/2019

Vajaan 3 kk:n aikana salkkuni arvo tippui noin +7,5 % tuotosta -7,5 %:n tappiolle, mutta onneksi seuraavan 3 kk:n aikana noustiin suunnilleen samalle tasolle kuin ennen tuota toivottoman huonosti ajoitettua sijoitusta. Hyvä siis, että pidin kiinni sijoituksistani ja luotin siihen, että ne tuolta vielä nousevat. Sijoitin pari tonnia lisää salkkuni ollessa miinuksella, vaikka toki näin jälkiviisaana voi sanoa, että olisi voinut rohkeamminkin sijoittaa osakkeiden ollessa halvempia kuin koko edeltävänä vuonna. Ja siis sinällään tarinalla on onnellinen loppu, sillä salkkuni arvo kyllä nousi tuolta, mutta paremmalla ajallisella hajautuksella olisin noussut plussan puolelle nopeammin. Tästä oppineena olen jatkanut sijoittamista vähän maltillisemmilla kertasummilla. Tähän mennessä (3 v 4 kk aikana) Nordnet-salkkuni arvo on noussut reilut 8 000 € noin 28 000 €:n pääomalla!

Jos jollain lukijalla ei vielä Nordnetissä tiliä ole, niin sitä kautta voi helposti lähteä sijoittamaan. Tilin luominen Nordnetiin* on ilmaista eikä sido mihinkään. Sijoittamista voi kuitenkin kokeilla esimerkiksi ohjaamalla kuukausittain pienen osan palkasta rahastoihin, niin samalla tulee huomioitua myös ajallinen hajauttaminen.

*Affiliate-linkki: Mikäli avaat Nordnetiin tilin ylläolevan linkin kautta, saan tästä palkkion. Sinulle tilin avaaminen ei maksa silti mitään.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti