maanantai 27. kesäkuuta 2022

Aliarvostettu uni

 Tämäkin blogiteksti syntyy äskettäin lukemani kirjan innoittamana. Neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walkerin kirja "Miksi nukumme - Unen voima" on laaja tietopaketti unesta ja sen rakenteesta, merkityksestä, terveysvaikutuksista ja häiriöistä. Kirja on kiinnostava vaikka välillä aika jyrkkään sävyyn kirjoitettu. Vaikka itse koen nukkuvani ihan hyvin, silti kirjan esittämät vakuuttavat todisteet univajeen seurauksista ovat aika pelottavaakin luettavaa. Eikä oma unihygieniakaan ole aina kovin mallikasta (kännykän tuijottaminen juuri ennen nukkumaanmenoa, välillä nukahtaminen valot päällä...).

(Kuva: Tammi)

Aiheista kiinnostuneille suosittelen kirjan lukemista, jossa nukkumista on käsitelty hyvin monipuolisesti, mutta lähestyn itse tässä kirjoituksessa nukkumista luettelemalla riittävän unen lukuisia etuja. Kirjan mukaan riittävä uni on mielellään noin 8 tuntia mutta vähintään 7 tuntia yössä. Tässä siis lista tuon kirjan pohjalta kokoamistani hyödyistä, jotka voi saavuttaa ihan vaan nukkumalla! Riittävän unen hyötyjä on tässä verrattu siis univajeeseen. (Ja kyse on keskiarvoista, esimerkiksi riittävästi nukkuvan riski sairastua syöpään on huomattavasti pienempi kuin liian vähän nukkuvan, mutta toki unikaan ei pelasta kaikelta, vaan tähän vaikuttavat myös muut elintavat, geenit ja elinympäristö.)

Riittävä uni...
- pidentää elinikää
- parantaa vastustuskykyä
- ehkäisee flunssaa
- parantaa rokotteiden tehoa
- suojaa dementialta
- suojaa syövältä
- suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
- laskee sydänkohtauksen riskiä
- suojaa 2. tyypin diabetekseltä
- alentaa verenpainetta
- ylläpitää hyvää HDL-kolesterolia
- edistää ruuansulatusta
- ehkäisee liikennekuolemia
- ehkäisee muitakin tapaturmia
- parantaa suorituskykyä
- edistää rasituksesta palautumista
- ehkäisee (makeiden herkkujen) napostelua
- saa näyttämään nuoremmalta
- saa näyttämään viehättävämmältä
- ylläpitää hedelmällisyyttä (sekä miehillä että naisilla)
- parantaa työmotivaatiota
- parantaa työn tuottavuutta
- parantaa keskittymiskykyä
- parantaa muistia
- parantaa oppimista
- parantaa arvosanoja
- auttaa motoristen taitojen oppimisessa
- parantaa loogista päättelykykyä
- parantaa ongelmanratkaisutaitoja
- auttaa tekemään järkeviä valintoja
- kehittää luovuutta
- parantaa mielialaa
- parantaa tunnesäätelyä
- parantaa toisten tunteiden tunnistamista
- lievittää stressiä
- ehkäisee masennusta
- ehkäisee ahdistuneisuutta
- ehkäisee mm. psykoosin puhkeamista
- vähentää itsetuhoisia ajatuksia
- auttaa traumaattisten muistojen käsittelyssä
- ylläpitää mielenterveyttä
- ehkäisee päiväaikaista väsymystä

Viimeinen kohta tuskin yllättää ketään, ja voi olla että iso osa näistä unen hyödyistä on muutenkin jo tiedossa. Mutta jos olisi olemassa pilleri, joka lupaa nuo yllä luetellut 42 hyötyä, niin se varmaan kuulostaisi liian hyvältä ollakseen totta. Nuo hyödyt voisi kuitenkin saavuttaa ihan vain nukkumalla riittävästi. Silti unen merkitystä ja tarvetta jatkuvasti aliarvioidaan ja sivuutetaan. Työelämässäkin työntekijöiden riittävään uneen panostaminen auttaisi työn tuottavuutta aivan varmasti enemmän kuin mitkään h*lvetin kikyt...

Kirjassa annetaan tärkeimpänä vinkkinä oman nukkumisen parantamiseen säännöllisen nukkumaanmenoajan noudattaminen myös viikonloppuisin. Myöhään nukkuminen viikonloppuina tekee seuraavan viikon ajoissa nukahtamisista ja aamuherätyksistä entistä vaikeampia ja todennäköisesti pahentaa pidemmän päälle univajetta, vaikka tarkoituksena olisikin nimenomaan nukkua univelkoja pois. Mutta toivottavasti vähitellen tajuttaisiin ihan organisaatioidenkin tasolla, ettei nukkuminen ole missään nimessä ajanhukkaa tai turhaa laiskottelua vaan päinvastoin ehkä tärkein asia, mitä voimme mielellemme ja kehollemme suoda.

Toivon juuri sinulle tätä lukevalle oikein hyviä ja virkistäviä yöunia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti