keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Viikko vegaanina

 Olen pienestä pitäen syönyt lihaa ja vielä suurin piirtein jokaisella lämpimällä aterialla. Vajaa vuosikymmen sitten olisin varmaan nimennyt pihvin lempiruuakseni enkä olisi uskonut pystyväni ikinä luopumaan kokonaan lihansyönnistä. Melkein kaikkiin kokkailemiini ruokiin sisältyi tuolloin joko kanaa tai jauhelihaa. Lähimmäs kasvisruokaa ruokavaliossani pääsivät varmaan kalapuikot tai Jalostajan hernekeitto, jossa on "vain" 4 % lihaa tai läskin paloja. Olin kyllä jo lapsena todella eläinrakas ja ensimmäinen kalastusreissuni päättyi itkuun kalojen kärsimystä seuratessani. Mutta eipä valmiiksi lautasella olevan eläimen kohdalla joutunut kohtaamaan tätä kipeää tosiasiaa, että elävä olento on tapettu minun ravinnokseni. Lisäksi olin pienenä hyvin nirso enkä pitänyt melkein mistään kasviksista, edes sipulista, jota laitan nykyään mielelläni lähes joka ruokaan!

Nuorena aikuisena aloin vähitellen herätä siihen, että liiallinen lihansyönti kuormittaa ympäristöä ja varsinkin punaista lihaa tulisi myös ravitsemussuositusten mukaan välttää. Plus aikuistuessani aloin potea enemmän huonoa omaatuntoa eläinten syömisestä. Siksi osallistuin vuonna 2014 lihaton lokakuu -kampanjaan. Tosin söin tuolloinkin yhtenä päivänä lihaa, koska olin päättänyt etukäteen, että saan kylässä ollessani syödä lihaa, jos en voi helposti valita kasvisvaihtoehtoa. Perustelin tätä päiväkirjassani näin: "Pointtina on vähentää omaa lihankäyttöään, löytää kasvisvaihtoehtoja ja syödä terveellisemmin, ei hankaloittaa kaikkien muiden elämää ja syyllistää muita, kun kuitenkin palaan vielä sekasyöjäksi."

Noh, kokeiluna se tosiaan alkoi, mutta tuon jälkeen aloin vähitellen lisätä kasvisruokien osuutta ruokavaliossani. Ja viimeistään vuonna 2018, kun aloin seuraamaan kasvisruokapäivien osuutta bullet journalissani, lihansyöntipäivät alkoivat jäädä vähemmistöön. Vuonna 2018 söin lihaa 119 päivänä, vuonna 2019 enää 21 päivänä ja vuonna 2020 vain kahtena päivänä. Punaista lihaa en ole syönyt joulun 2019 jälkeen enkä kanaa kesän 2020 jälkeen, ja toivon tilanteen myös pysyvän tällaisena. Ruokavalioni on nykyisin "pesco-lakto-ovo-vegetaarinen", eli syön välillä kalaa, mereneläviä, maitotuotteita ja kananmunia. Olen näitäkin kyllä vähentänyt ja esimerkiksi maidon jätin ruokajuomana pois 2018 lopulla. Vegaanipäiviä, jolloin olen vältellyt kaikkea eläinperäistä liivatetta ja hunajaa myöten, on bujoni mukaan kertynyt 5 vuonna 2018, 15 vuonna 2019, 21 vuonna 2020 ja 7 vuonna 2021.

Tämän vuoden tavoitteena on vähintään 31 vegaanipäivää ja nyt kasassa on jo 14. Kokonaisen vegaanikuukauden pitäminen on tuntunut jotenkin vielä aika isolta haasteelta, joten halusin kokeilla ensin vegaaniviikkoa. Ja siis tavallaan viikko oli hyvinkin helppo - keksin niin paljon vegaanista syötävää itselleni, että jatkoin itse asiassa vielä maanantain ja tiistainkin vegaaniruokavaliolla. Maukkaita ruokia riitti ja näiden 9 päivän aikana on tullut syötyä mm. muusia ja soijarouhekäristystä, linssikeittoa, soija"kana"-salaattia, ranskiksia ja kasvispihvejä, nachoja, vegejuustosalaattia ja hodareita vegenakeilla. Makeanhimoon olin varautunut tummalla suklaalla, lakuilla, Ässä Mixeillä (kiitos Fazer kun muutitte nämä vegaanisiksi!) ja Magnumin vegaanisilla jätskipuikoilla.

Syötävää löytyi siis paljonkin eikä erityisiä himoja ehtinyt tulla reilun viikon aikana. Itse kotona kokkaillessa pystyi myös varmistumaan siitä, että aina löytyi itselle sopivaa syötävää - mikä taas ei ole vegaanille itsestäänselvyys ravintolan noutopöydässä tai juhlissa... Silti kokkaillessakin piti koko ajan olla tarkkana, että onhan tämä nyt varmasti vegaanista, kun kaikissa pakkauksissa ei ole sitä "vegan"-merkintää. Kumppanikin tätä pani välillä huvittuneena merkille. ("Katoitko sä just rusinoista, onko ne vegaanisia?") Mutta toisaalta välillä tulee vastaan ihan ihmeellisiä juttuja, jotka on valmistettu eläinperäisesti, kuten jotkut viinit ja hammastahnat! Ja toisaalta esim. vegaaninen "ranskankerma" ja paprikamajoneesi ovat niin hyviä, etten kyllä huomaa mitään eroa näiden eläinperäisiin versioihin. Niin välillä tulee jopa vainoharhainen olo, että saanko ihan oikeasti syödä tätä?? Eipä tämä ihan mikään terveysviikko lopulta ollut, mutta on kiva huomata, että monia tuttuja herkkuja pystyy kyllä syömään vegaanisestikin! :)

Monet syömäni ruoat ovat tosiaan sekaruokavaliosta jollain tapaa tuttuja mutta kasvipohjaiseksi muutettuja. Jauheliha on esimerkiksi helppo korvata soijarouheella, jossa on pienempi ympäristökuormitus, paremmat ravintoarvot, parempi säilyvyys ja halvempi hintakin. Lisäksi kastikkeissa korvaan nykyään ruokakerman usein soija- tai kaurakermalla ja kasvissosekeittoihin kookoskerma sopii yleensä tosi hyvin! Juustot tuntuu ehkä vaikeimmalta korvata mutta kyllä vegejuustoissakin on jo menty harppauksin eteenpäin. Kaupoista löytyy nykyään jo tosi laajat valikoimat vegaanisia valmisruokia ja puolivalmisteita, joten vegaanina ei todellakaan tarvitse tyytyä pelkkiin ankeisiin salaatteihin.

Kaikkiaan vegaaniruokavalio tuntuu taas astetta helpommin lähestyttävältä ja siirtyminen vielä joskus kokonaan vegaaniksi mahdollisemmalta! Esimerkiksi oman hiilijalanjäljen pienentämisessä vegaaniruokavalioon siirtyminen on merkittävä teko. Ja jos täysvegaanius tuntuu liian rajoittavalta, ihan jo naudanlihasta luopuminen auttaa. Ylipäätään lihaa syödään länsimaissa aivan liikaa paitsi ympäristön, myös terveyden kannalta. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmilla oli hiljattain Suomen kuvalehden haastattelussa aika ytimekäs kommentti lihansyönnin tarpeesta: "Tarve on nolla kiloa." Keskivertosuomalainen syö silti lihaa noin 1,5 kg viikossa, kun terveyden kannalta enimmäissuositus on parisataa grammaa viikossa, joten tässä ollaan vielä kaukana kohtuudesta.

Jos jotakuta kiinnostaa myös kokeilla vegeilyä, toukokuussa on alkamassa erityisesti urheilijoille suunnattu Vegaanihaaste, jonka voi suorittaa joko kokonaan vegaanisesti tai sitten eläinperäisiä ruokia vähentämällä. Sivuilta saa reseptejä, vinkkejä vegaanisen ruokavalion koostamiseen ja halutessaan myös oman tuutorin. Hyödyllinen on myös Vegaanituotteet-sivusto, jonne on koottu erilaisia vegaanisia tuotteita. Vaikken itse ihan täysvegaaniksi (vielä) ryhdykään, niin joka tapauksessa aion jatkossakin rajoittaa maitotuotteiden käyttöä ja lisätä kokonaan kasviperäisten ruokien osuutta lautasellani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti