maanantai 21. kesäkuuta 2021

Ilmastotekoja nyt!

 Kesä on vähän vienyt mennessään ja blogikin on vähän hiljentynyt kesätauolle. Nyt koin kuitenkin tarvetta kirjoittaa muutaman ajatuksen Elokapinan mielenosoituksesta ja siihen liittyvästä keskustelusta, joka on mennyt välillä aika asiattomaksikin. Eli sisältövaroituksena: kirjoitukseni on tällä kertaa tavallista poliittisempi!

Elokapina on suomalainen ilmastoaktiivien järjestö, joka on osa Iso-Britanniassa perustettua Extinction Rebellion -liikettä. Elokapinan toiminnan perustana on väkivallaton kansalaistottelemattomuus. Elokapina vaatii hallitukselta ilmastohätätilan julistamista sekä asianmukaisia toimia, jotta Suomi voi saavuttaa ajoissa hiilineutraaliuden, johon Pariisin ilmastosopimuksessa on sitouduttu. Elokapina on ollut viime päivinä uutisissa järjestettyään mielenosoituksen ensin Mannerheimintiellä ja sitten Unioninkadulla. Osa kaduista on ollut suljettuna, kunnes eilen poliisi kantoi mielenosoittajat pois. Nyt mielenosoitus jatkuu Senaatintorilla.

Itse olen seurannut Elokapinan toimintaa lähinnä sivusta, mutta kannatan ehdottomasti liikkeen tavoitteita ja jaan sen toimijoiden ahdistuksen ilmastokriisistä ja täysin riittämättömistä ilmastotoimista. Olisin itse varmaan liian nössö toimimaan Elokapinan jäsenenä tai esimerkiksi vastustamaan poliisin poistumiskäskyjä, mutta ihailen näiden nuorten ja vanhempienkin aktiivien rohkeutta ja määrätietoista omien arvojen mukaan toimimista. Satuin itse asiassa kulkemaan bussilla mielenosoituksen ohi torstai-iltana. Osa bussin reitistä oli suljettuna, mutta siis bussimatka piteni ehkä kaksi minuuttia ja kylteistä erottui nopeasti viesti "hälytysajoneuvot päästetään läpi!" Itselle siis vaikutti siltä, ettei tuosta ollut liikenteelle läheskään niin suurta haittaa kuin kielteisten reaktioiden voimakkuudesta olisi voinut päätellä.

Elokapinan toimintatavat jakavat mielipiteitä ja herättävät osassa ihmisistä jopa suoranaista raivoa. Tai en tiedä, miten muuten voisi kuvailla niitä poliitikkoja ja toimittajia, jotka fantasioivat näiden aktivisten päälle ajamisesta autolla... Edes kaikki ilmastotoimien puolesta puhujat eivät allekirjoita Elokapinan toimintatapoja. Ja toki on muitakin tapoja vaikuttaa: aktiivisten ilmaston puolesta toimijoiden äänestäminen vaaleissa, kansalaisaloitteet, ilmastomarsseille osallistuminen ja muut "perinteisemmät" mielenosoitukset. Mutta valitettavasti nämä eivät aina riitä. Tiesitkö, että Eduskunnan portailla on järjestetty jo lähes kolmen vuoden ajan perjantaisin "Fridays for Future" -mielenosoituksia, joissa päättäjiä muistutetaan ilmastotoimien tärkeydestä ja kiireellisyydestä? Jos et tiennyt, niin ei ihme, sillä eivätpä nämä mielenosoitukset ole jostain syystä päässeet MTV:n kympin uutisten kärkijutuksi!

Tämä osoittaakin mielestäni hyvin sen, miksi myös Elokapinan järjestämät tempaukset ovat tarpeen. Kuten Elokapinakin muistuttaa, kansalaistottemattomuus on osoittautunut ihmiskunnan historiassa tehokkaaksi tavaksi ajaa läpi muutoksia, oli sitten kyse Suomen itsenäistymisestä tai naisten äänioikeuden saavuttamisesta. Sen avulla saadaan aatteelle näkyvyyttä ja saadaan aikaan keskustelua, josta edes osa on toivon mukaan asiallista, fiksua ja asioita eteenpäin vievää. Ja vaikka mielenosoitusta on kritisoitu, niin on se varmasti saanut hereille myös muita kaltaisiani aatteen symppaajia, jotka pohtivat taas uudella tavalla, miten voisivat itsekin vaikuttaa enemmän. Itse ainakin haluan säilyttää tämän planeetan elinkelpoisena myös tuleville sukupolvillekin, joten koen aiheen hyvin tärkeäksi.

Yritän omassa elämässäni ja omissa tavoitteissani pitää ekologisuuden mielessä. Kaikki ne pienet arjen teot kyllä summautuvat yhteen ja niidenkin avulla voi itse kukin vaikuttaa: kasvispainotteisesti syöminen, maltillinen kuluttaminen, julkisten kulkuvälineiden suosiminen, lentämisen välttäminen, tavaroiden kierrättäminen ja käytettynä ostaminen. Silti pidän tärkeänä myös sitä, että vastuuta ei sysätä pelkästään yksilön harteille. Esimerkiksi asunnon lämmityskulut on aika iso siivu kunkin henkilökohtaista hiilijalanjälkeä mutta aika harva pääsee lopulta täysin itse päättämään, kuinka ilmastoystävällisesti se oma koti lämpiää. Ja Seinäjoella äänestettiin hiljattain kumoon aloite vegaanisen ruoan tarjoamisesta kouluissa. Eli ei ole aina helppoa (tai edes mahdollista) tehdä ilmastoystävällisiä ja omien arvojen mukaisia valintoja. Siksi äänestäminen ja poliittinen vaikuttaminen muilla tavoin ovat myös tärkeitä!

Kevään 2019 ilmastomarssilta Helsingistä

Kiinnostaisi kuulla myös muilta, mitä ajatuksia Elokapinan mielenosoitus ja tämänhetkinen ilmastokeskustelu ovat sinussa herättäneet!

1 kommentti:

  1. Mielestäni nämä elokapinan toimet ovat erittäin vastenmielisiä, joten kirjoitetaan elokapina yleisnimellä. Nämä heidän ”istunnot” eivät edesauta yhtään parantamaan maailman tai Suomen tilannetta, vaan ennemmin pahentamaan. Istuskelemalla ja heiluttamalla plakaattejaan tukitulla väylillä ei tuota, kuin vihan käyrää monissa ihmisissä. Tuo ihmisten ärtymys voi nostaa välinpitämättömyyttä, jos vastaavanlaista tapahtuu jatkossa enemmänkin. Heidän pitäisi näyttää voimakkaammin ahkeruuden merkkejä maailmalle eikä osoittaa laiskuuden huipentumaa kylkeä kääntämällä keskellä ”toria”.
    Olen samaa mieltä kanssasi siitä, kuinka ihmisten tulisi toimia ja miettiä tekemisiään ekologisuuden kannalta. Itse olen hieman eri mieltä tuosta vegaanisen ruuan ilmastoystävällisemmästä vaihtoehdosta, koska monet vegaaniset ravinteet voivat olla erittäin prosessoituja. Ennemmin voitaisiin keskustella kasvisruuan vaihtoehdoista, jotka voitaisiin valmistaa kotimaisista kasviksista ja ilman eläinperäisiätuotteita käyttämättä.
    Palaten alkuun. Mikä siis voisi olla hyvä teko elokapinalta tai halukkailta? Tänä päivänä tehdään paljon jokien ja soiden parantamistöitä, jotka etenevät lähinnä pienillä talkoovoimilla. Näihin osallistuminen olisi hieno ja parempi teko, kuin mölyäminen kadulla häiriten muita kanssa ihmisiä. Miksi näissä parantaimistöissä ei näy ketään ilmastoaktivisteja tai istuskelijaa tekemässä töitä hyvän puolesta? Tämä olisi mielestäni kunnioitettava teko jokaiselta.

    VastaaPoista