lauantai 26. syyskuuta 2020

Mielekkään elämän tavoittelua

 Monet asiat ovat paremmin kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa ja elintaso on noussut nousemistaan, mutta länsimaalaiset ihmiset eivät yleisesti ottaen voi kovin hyvin. Masennus ja ahdistuneisuus ovat koko ajan yleisempiä. Osittain syynä voi olla, että psyykkisistä ongelmista puhutaan avoimemmin, mikä on toki hieno asia. Toisaalta yhteiskunnassa itsessään on paljon asioita, jotka lisäävät itsetunnolle haitallista vertailua, aiheuttavat stressiä ja asettavat menestykselle hyvin epärealistisia mittareita. Sosiaalinen media luo paineita olla kaunis, hoikka, urheilullinen, sosiaalinen, menestyvä, rikas, suosittu, kuuluisa, kiinnostava, hauska, taitava, onnellinen. Mutta mitä kovemmin yritämme olla tätä kaikkea, sitä onnettomammaksi todennäköisesti tulemme.

 Blogin taustafilosofiana on ajatus siitä, että emme voi saada tätä kaikkea. Eikä meidän tarvitsekaan saada. Sen sijaan hyvän ja mielekkään elämän taustalla on yleensä itselle tärkeiden asioiden tavoittelu. On tärkeää miettiä, mikä omassa elämässä on oikeasti tärkeää ja mitkä asiat tekevät juuri sinut iloiseksi ja onnelliseksi. Kun nämä asiat ja itselle tärkeät arvot ovat kirkastuneet, voi askel kerrallaan lähteä suunnittelemaan, miten voimme saavuttaa näitä itselle tärkeitä asioita, tai miten voimme lisätä iloa tuovia asioita elämäämme. Jotkut saattavat yhdistää tavoitteet kylmään ja kovaan suorittamiseen, kuten firmojen tulostavoitteisiin tai tavoitteelliseen treenaamiseen. Väärien asioiden tavoittelu voi kuitenkin tehdä meidät aika onnettomiksi ja ajaa burn-outin partaalle. Ihmiset tavoittelevat menestystä, rikastumista, mainetta, kunniaa ja ihailua, vaikka oikeasti kaipaisivat mielenrauhaa, hyväksyntää ja rakkautta.

 Tavoitteelliseen elämään kuuluu itselle tärkeiden asioiden miettiminen, tavoitteiden päättäminen, työ niiden saavuttamiseksi ja - jos olemme onnekkaita - lopulta saavuttaminen. Jonkun mielestä "tavoittelu" voi olla terminä turhankin löyhä eikä kovinkaan kunnianhimoinen. Miksi tyytyä tavoittelemaan, kun voisi siirtyä heti suorittamaan ja saavuttamaan? Puhun kuitenkin itse mielelläni tavoitteista ja tavoittelusta, ja blogin nimenä on "tavoitteita kohti" paristakin syystä. Ensinnäkään kaikkia tavoitteita ei voi ikinä täysin saavuttaa. Emme tule koskaan täysin valmiiksi ihmisinä, eikä tarvitsekaan. Toisekseen jo itse matka ja pienetkin askeleet omia tavoitteita kohti voivat olla merkittäviä, kun suunta on oikea. Kolmannekseen on tärkeää olla armollinen itseään kohtaan, jos tavoitteita ei heti saavutakaan ilman takaiskuja.

 Tavoite kääntyy englanniksi muotoon 'goal' tai 'objective', eli tavoitteen kanssa läheisiä käsitteitä ovat mm. maali, päämäärä ja tarkoitus. Ja jos elämässä ei ole lainkaan tavoitteita tai 'maaleja', joita kohti suunnata, elämä voi tosiaan tuntua aika päämäärättömältä ja tarkoituksettomalta. Ehkä jopa onnettomalta. Siksi uskon, että tavoitteellisuuden myötä on mahdollista saavuttaa elämään tarkoitusta, merkitystä ja mielekkyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti